Ni bil kriv bankomat

Na zatožni klopi koprskega okrožnega sodišča se je zaradi zlorabe bančne kartice znašel 47-letni hrvaški državljan, ki živi v Izoli. Z bankomatov je dvignil skoraj 900 evrov in tako poglobil minus na svojem računu oziroma prišel v nedovoljeni minus na transakcijskem računu. S priznanjem si je prislužil minimalno pogojno zaporno kazen.

Obtoženi se je izgovarjal, da mu je bankomat dal možnost, da denar dvigne.  Foto: Boštjan Bensa Leo Caharija Boštj
Obtoženi se je izgovarjal, da mu je bankomat dal možnost, da denar dvigne.  Foto: Boštjan Bensa Leo Caharija Boštj

KOPER > Pred štirimi leti je 47-letni Ž. P., ki živi v Izoli, s kreditno kartico activa na bankomatih večkrat dvignil denar in z njo plačeval. Čeprav je imel na transakcijskem računu dovoljen limit več kot 4000 evrov, je s kartico dvignil še dodatnih 892 evrov.

Državna tožilka je obtoženemu pred dnevi na predobravnavnem naroku v zameno za priznanje ponudila kratko pogojno kazen - dva meseca zapora z enoletno preizkusno dobo. Ž. P. je kar nekaj časa okleval. “Ne razumem, zakaj sem kriv. Dal sem kartico v bankomat in dvignil denar,” je povedal in se spraševal, zakaj mu je bankomat sploh izplačal zneske, ki jih je vtipkal, čeprav je presegel dovoljeni limit.

Nazadnje je le sklenil, da je bolje priznati. Sodnik Julijan Glavina je njegovo priznanje sprejel, saj so ga potrjevali tudi drugi dokazi v sodnem spisu. Ko so na banki ugotovili, da jih je oškodoval in jim ostal dolžan, je obtoženi svoj transakcijski račun prenesel na drugo banko, kamor je preusmeril tudi svojo plačo, tako se da oškodovana banka ni mogla poplačati s svežimi prilivi na račun. Obtoženi je povedal, da se s predstavnico banke že pogovarja, kako bo poravnal svoj dolg.

Tožilka je v zaključni besedi vztrajala pri predlagani kazni, pri čemer je upoštevala tako njegovo priznanje krivde kot tudi znesek oškodovanja. Ž. P. se je s predlagano kaznijo strinjal, ob tem pa se je izgovarjal, da ni vedel, da je bil v nedovoljenem negativnem stanju. Bankomat mu je pač dal možnost, da to dvigne, je še dodal.

Sodnik mu je nato prisodil dva meseca zapora z enoletno preizkusno dobo, plačati pa bo moral tudi sodne stroške in takso. Sodba je že pravnomočna, saj sta se tako tožilstvo kot Ž. P. odpovedala pravici do pritožbe.

SP


Najbolj brano