Neznani požigalec je povzročil za najmanj 20.000 evrov škode

Neznani požigalec je v soboto zjutraj v Kopru zažgal tri ekološke otoke. Uničil je 25 zabojnikov, vse jasmine, ki so zakrivali pogled in zadrževali vonjave iz zabojnikov, in tri nerjaveče konstrukcije. Zaradi vročine sta popokali celo betonski plošči pod zabojniki. Na koprski Komunali škodo ocenjujejo na približno 20.000 evrov.

Tudi če niso v celoti zgoreli, so plastične zabojnike stopili  
plameni, ki so švigali naokoli. Foto: Komunala Koper
Tudi če niso v celoti zgoreli, so plastične zabojnike stopili plameni, ki so švigali naokoli. Foto: Komunala Koper

KOPER > Neznani piroman se je v soboto zgodaj zjutraj očitno dobro pripravil in skoraj hkrati požgal tri urejene prostore za zabojnike. Gorelo je na začetku Vojkovega nabrežja pri koprskih vratih, na koncu Vojkovega nabrežja v bližini vrtca, vmes pa še na Kosovelovem trgu. Gasilci so hitro posredovali, vendar so plameni do njihovega prihoda že uničili večino zabojnikov in osmodili okolico. Gasilci so morali pogasiti tudi dve smreki, ki sta se vneli zaradi plamenov, ki so švigali iz zabojnikov.

Pri koprskih vratih je ogenj uničil sedem zabojnikov, vse jasmine, bližnje zelenje in namakalni sistem, osmodil inox konstrukcijo in delno poškodoval betonsko ploščo ekološkega otoka. Na Kosovelovem trgu je osem zabojnikov z vsemi smetmi vred zgorelo do zadnjega ostanka, tudi tam so plameni ožgali vse jasmine in uničili namakalni sistem, zaradi vročine pa je popokala tudi betonska plošča. Za vrtcem so plameni uničili deset zabojnikov, jasmine, njihovo namakanje in betonsko ploščo.

Na koprski Komunali so po prvih podatkih škodo ocenili na približno 20.000 evrov. 15 zabojnikov je zgorelo v celoti, pet so jih plameni precej ožgali, kar pomeni, da so prav tako uničeni. “Žal nam je predvsem zaradi bližnjih stanovalcev, ki so doslej imeli lično urejene prostore za odlaganje smeti. Obdajali so jih pet do šest let stari, lepo razraščeni jasmini, ki so jim zakrivali pogled na zabojnike in preprečevali širjenje vonjav z otokov. Zdaj pa bodo zabojniki spet vsem na očeh. Na novo bomo sicer posadili nekoliko večje rastline, vendar bomo imeli tako zelene otoke kot doslej šele čez nekaj let,” je povedal Vojko Rotar iz koprske Komunale.

Policisti in kriminalisti intenzivno preiskujejo sledi in zbirajo informacije o morebitnem storilcu ali storilcih.

Na Komunali ostro obsojajo takšno uničevanje skupnega občinskega premoženja in ne morejo razumeti, da nekoga motijo urejeni prostori za odlaganje smeti, ki dvigujejo kakovost življenja v mestu.

DANIJEL CEK


Najbolj brano