Nezakonita trgovina v Sloveniji cveti

Po poročilu svetovalne družbe KPMG v Sloveniji že četrto leto zapored raste nezakonita trgovina s cigaretami.

Posel z nezakonitimi cigaretami v Sloveniji raste že četrto leto 
zapored.  Foto: Carinska Uprava
Posel z nezakonitimi cigaretami v Sloveniji raste že četrto leto zapored.  Foto: Carinska Uprava

LJUBLJANA > Po letnem poročilu za celotno Evropo je obseg nezakonite trgovine s cigaretami še vedno precejšen. Lani so evropski kadilci pokadili 56,6 milijarde takšnih cigaret, kar po podatkih KPMG predstavlja dobrih deset odstotkov vse porabe. Zaradi črnega trga s cigaretami je v EU letno izgubljenih več kot 11 milijard evrov davčnih prihodkov. “Če združimo na tisoče transakcij, ki so jih opravili kriminalci, povezani z nezakonito trgovino s cigaretami, bi postali peti največji ponudnik cigaret za evropske porabnike,” ugotavljajo predstavniki tobačne industrije.

Sporočili so, da se viri in vrste izdelkov, ki se znajdejo na črnem trgu tobačnih izdelkov, še kar spreminjajo, naraščajoči trend nezakonite prodaje v EU pa se je v zadnjih letih nekoliko umiril. Pretok nezakonitih cigaret znotraj EU še vedno upada, kar pripisujejo boljšemu nadzoru nad industrijsko dobavno verigo in vse manjšim razlikam v cenah med posameznimi članicami EU.

Drugačne pa so ugotovitve za Slovenijo. Po podatkih KPMG letni davčni izpad zaradi tihotapljenja cigaret v Sloveniji znaša približno 31 milijonov evrov. Približno 72 odstotkov cigaret prihaja izven trgov EU, predvsem iz Bosne in Hercegovine ter Srbije.

Po podatkih KPMG letni davčni izpad zaradi tihotapljenja cigaret v Sloveniji znaša približno 31 milijonov evrov.

V EU se je povečala tudi prodaja cigaret, ki so običajno zakonito proizvedene v določeni državi, nato pa jih pretihotapijo v druge države (illicit whites), kjer jih le delno zakonito ali pa povsem nezakonito prodajajo. Takšna prodaja cigaret se je v zadnjih letih močno povečala; leta 2006 je raziskave še niso zaznale, lani pa je ta količina predstavljala že 37 odstotkov vseh nezakonitih cigaret. Najbolj razširjena je na Poljskem, v Italiji, Španiji in Grčiji.

NR


Najbolj brano