Nezakonit tovor v slovenskem tovornjaku

Goriška finančna straža je pred dnevi na avtocesti v bližini Tržiča opazila tovornjak slovenske registracije, ki so ga nato spremljali vse do Foggie in v njem namesto tekočih industrijskih odpadkov odkrila dizelsko gorivo. Voznik tovornjaka je povedal, da prihaja iz Maribora, hkrati z njim pa so ovadili še peterico osumljenih, ki je imela črno skladišče goriva.

Voznik slovenskega tovornjaka je prevažal 26 plastičnih 
rezervoarjev, v katerih je bilo po tisoč litrov dizelskega 
goriva.  Foto: Finančna Straža Gorica
Voznik slovenskega tovornjaka je prevažal 26 plastičnih rezervoarjev, v katerih je bilo po tisoč litrov dizelskega goriva.  Foto: Finančna Straža Gorica

GORICA >Finančni stražniki so takoj ugotovili, da se izjave voznika tovornjaka slovenske registracije ne ujemamo z dokumentacijo, ki jim jo je izročil. Povedal jim je, da prevaža lubiform, industrijske odpadke. Dva dni so mu sledili vse do Puglie, kjer pa ni zavil proti Bariju, kot jim je povedal, ko so ga ustavili, temveč je peljal proti Foggii, natančneje proti kraju Cerignola. Tam pa je zapeljal na dvorišče podjetja, ki se ukvarja s prodajo zelenjave in sadja.

Goriški finančni stražniki so se takrat odločili za akcijo. V prostorih podjetja so odkrili nezakonit bencinski servis, ki se je razprostiral na 100 kvadratnih metrih, s črpalkami, cisternami, števci ... Stražniki so na kraju zalotili pet tihotapcev, ki so pomagali vozniku pri raztovarjanju nezakonitega tovora. V avtu je prevažal 26 velikih plastičnih sodov, v vsakem je bilo po 1000 litrov naftnih derivatov. Tovor so prav takrat prelivali v prazne cisterne.

Črno skladišče naftnih derivatov so zasegli, prav tako vso opremo, pa tudi slovenski tovornjak in tovor. Šest osumljenih so ovadili zaradi goljufije in kršenja več zakonov. S kemijskimi analizami so ugotovili, da je bilo dizelskemu gorivu primešano še več drugih oljnatih sestavin, zaradi katerih bi lahko nastale poškodbe na vozilih, ki bi v rezerovar natočili takšno gorivo.

Goriški stražniki so v zadnjih letih končali še več podobnih preiskav, ko je v nekaterih primerih gorivo prihajalo tudi z območja Slovenije. Skupno so ovadili 78 osumljenih, zasegli so 30 tovornih vozil in skoraj milijon litrov dizelskega goriva, prav tako so zasegli nepremičnine, vredne šest milijonov evrov (15 objektov in devet nezakonitih črpalk). SP


Najbolj brano