Nevarne tablete na policijski postaji

V ponedeljek zvečer so na bistriško policijsko postajo pripeljali 40-letnega državljana Albanije, ki je mejo prečkal nezakonito. Pri varnostnem pregledu so v njegovem žepu našli tulec s tabletami aluminijevega fosfida, v sobi, kamor so ga posedli, pa se je brez vzroka sprožal požarni alarm. Policisti so poklicali na pomoč gasilce, včeraj pa je tablete prevzel strokovnjak iz podjetja Kemis.

V ovoju je manjkalo nekaj tablet, kar pomeni, da jih je nekdo uporabil.
V ovoju je manjkalo nekaj tablet, kar pomeni, da jih je nekdo uporabil. 

ILIRSKA BISTRICA > V ponedeljek zvečer je 40-letni državljan Albanije prikorakal v eno od bistrških gostiln, ki ima tudi prenočišča, in prosil za sobo. Natakarica mu je pokazala sobo, mu izročila ključe, on pa je njej dal dokumente. Čez kakšno uro so v gostilni zbrali prijavne listke, s katerimi prijavljajo goste policiji, in jih odnesli na policijsko postajo. Nekaj minut po enajsti zvečer je dežurni policist v računalnik vtipkal Albančevo ime in ugotovil, da zanj velja prepoved vstopa v schengenski prostor.

Aluminijev fosfid je anorganska spojina, ki se uporablja pri izdelavi pesticidov, tablete aluminijevega fosfida pa uporabljajo kot insekticid, za zatiranje glodalcev in za zadimljenje prostorov, v katerih uničujejo mravlje, termite, glodalce in druge nezaželene goste. V ZDA na takšen način zadimijo celo hiše, ki jih prej prekrijejo z nepredušnim šotorom. S tabletami aluminijevega fosfida razkužujejo tudi silose, v katerih shranjujejo žito in druga živila. Aluminijev fosfid je eksplozivno nevaren in seveda strupen, še posebej pa je nevaren v stiku z vodo. Takrat se namreč sproža vnetljiv in strupen plin fosfin, ki je nevaren za vse žive organizme. Snov lahko reagira tudi ob povečani vlažnosti v zraku. Aluminijev fosfid lahko uporabniki dobijo le s cerktifikatom.

Ob 23.18 je bilo za Albanca konec spanja. Policisti so potrkali na vrata sobe in ga odpeljali na policijsko postajo. Tam so ga tudi varnostno pregledali in ugotovili, da ima v žepu neznane tablete sivo-zeleno-rumene barve.

Tablete so bile v aluminijasti škatli, ta pa je bila v navadni najlonski vrečki. Na škatlici je pisalo, da gre za aluminijev fosfid, ki spada med izredno strupene in eksplozivno nevarne snovi. Sum, da gre za nevarne tablete, je policistom vzbujal tudi požarni alarm, ki se je brez dima in vročine vklapljal v sobi, v kateri je bil Albanec.

Policisti so zato na pomoč poklicali bistriške gasilce, ki so zrak v prostoru izmerili z inštrumenti in ugotovili, da ni nič posebnega. “Vse je bilo normalno, tudi raven kisika v prostoru je bila običajna,” je povedal poveljnik bistriških gasilcev Matej Ličan. V prostoru ni bilo ne dima ne posebnega vonja.

Policisti so vseeno poklicali v vrhniško podjetje Kemis, ki je zadolženo za prevzem nevarnih snovi, ki jih najde vojska ali policija. Včeraj zjutraj je Kemisov strokovnjak tablete prevzel in jih odnesel na uničenje.

Zakaj je Albanec imel nevarne tablete pri sebi in kje jih je dobil, včeraj še ni bilo jasno. Po neuradnih informacijah naj bi povedal, da jih je našel v Ilirski Bistrici, kar pa je malo verjetno. So pa policisti nedvomno ugotovili, da je mejo pri Jelšanah prestopil ilegalno, zato so ga včeraj popoldne tam tudi vrnili hrvaškim policistom. DANIJEL CEK


Najbolj brano