Neuradno: ustavni sodniki Patrio v ponovno sojenje

Ustavno sodišče je po neuradnih informacijah Reporterja in POP TV razveljavilo sodbo v zadevi Patria, obsojenih Janeza Janše, Ivana Črnkoviča in Toneta Krkoviča, ter zadevo vrnilo v ponovno sojenje. Ustavno sodišče je sicer v ponedeljek obravnavalo to zadevo, a sporočilo, da odločitve o zadevi še ni.

Janez Janša  Foto: STA
Janez Janša  Foto: STA

LJUBLJANA > Predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič vsebinsko včerajšnje seje ni želel komentirati, je pa sporočil, da bo vse jasno do konca tedna. Mozetič je sicer že konec marca predvidel, da bodo o zadevi odločili do prvomajskih praznikov.

Po neuradnih informacijah naj bi ustavni sodniki sicer omenjene obsodilne sodbe razveljavili in zadeve vrnili v ponovno sojenje na okrajno sodišče. So se pa po tem v medijih pojavile različne informacije o tem, kako naj bi glasovali posamezni sodniki.

Ljubljansko okrajno sodišče je sicer predsednika SDS Janeza Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča 5. junija 2013 spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov Patria.

Trojica se je pritožila na ljubljansko višje sodišče, a ji sodniki niso ugodili, zato so se morali zglasiti v zaporu na Dobu. Vsi trije so vložili tudi zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, ki jim prav tako ni ugodilo, zato so se obrnili še na ustavne sodnike.

Decembra lani so ti zadržali izvajanje sodbe predsedniku SDS in nekdanjemu predsedniku vlade Janezu Janši do končne odločitve. Janša tako odločitev o ustavni pritožbi čaka na prostosti, Črnkovič in Krkovič pa v zaporu.

Če držijo neuradne informacije, bosta še Črnkovič in Krkovič nemudoma odkorakala iz zapora. A takšna odločitev ustavnega sodišča bi tudi pomenila, da ponovnega sojenja verjetno sploh ne bo, saj bo zadeva Patria avgusta letos zastarala. STA


Najbolj brano