Nepotrjene govorice vodijo do ajdovskega podžupana

Novogoriški kriminalisti so zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ovadili okrožnemu tožilstvu enega osumljenca in dva pomočnika. Osumljenec naj bi s pomočjo dveh oseb protipravno pridobil najmanj 32.000 evrov premoženjske koristi. Imena niso razkrili, po naših informacijah pa gre za primer pogodbe o oglaševanju med Občino Ajdovščina in podjetjem RF Marketing. V ozadju naj bi bil ajdovski podžupan Mitja Tripković.

Mitja Tripković
Mitja Tripković 

NOVA GORICA > Iz novogoriške policijske uprave so včeraj sporočili, da so kriminalisti pred časom na njihovem območju zaznali kazniva dejanja, povezana s “protikorupcijsko klavzulo”, ki jo določa 35. člen zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Za zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen zapora od treh mesecev do petih let.

Oškodovali javni denar

Na PU Nova Gorica dodajajo, da so njihovi kriminalisti v preiskavi, ki jo je usmerjalo novogoriško državno okrožno tožilstvo, ugotovili tudi, da je ena osumljena oseba izvršila kaznivi dejanji oškodovanja javnega denarja. Po navedbah policije je osumljeni pri upravljanju oziroma razpolaganju z javnim denarjem zavestno kršil predpise zakona o javnih financah in tako omogočil nenamensko uporabo javnega denarja. S tem je nastala materialna škoda v višini najmanj 25.000 evrov. Po kazenskem zakoniku je za oškodovanje javnega denarja zagrožena kazen zapora od treh mesecev do petih let.

Policija imena “funkcionarja”, ki naj bi poskušal izigrati zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ni razkrila. Po naših informacijah naj bi šlo za primer pogodbe o oglaševanju na lokalni radijski postaji iz leta 2013 med Občino Ajdovščina in podjetjem RF Marketing. V ozadju te zgodbe je tudi aktualni svetnik in podžupan Mitja Tripković. Novica se je zato včeraj hitro razširila med Ajdovci, a konkretne potrditve nismo dobili.

So pa kriminalisti v začetku marca v Ajdovščini opravili več hišnih preiskav in zasegli dokumentacijo, povezano s sumi storitve več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Zaslišali so tudi nekdanjega župana Marjana Poljšaka in Mitjo Tripkovića. Kot solastnik in direktor ajdovske medijske hiše Nova Nova, ki med drugim razpolaga s frekvencami lokalne radijske postaje Radio Nova in izdaja brezplačni mesečnik Latnik, je namreč s podjetjem RF Marketing sklenil podizvajalsko pogodbo in mu oddal v najem frekvence ter druge storitve. Tripković je marca za PN izjavil, da ni vplival na odločitev občine in da ni šlo za direkten tok izplačila, zato po njegovem ni šlo za konflikt interesov. Tripković se včeraj na naše klice ni odzval.

Na občini uradno niso seznanjeni

Za komentar smo prosili tudi občino. Iz službe za odnose z javnostmi so posredovali le kratko obvestilo: “Na občini nismo uradno seznanjeni z izsledki kriminalistične preiskave in ne poznamo imen ovadenih, tako da se do primera ne moremo opredeljevati.”

Nekdanji župan Poljšak je včeraj pojasnil, da je za kazensko ovadbo izvedel neuradno, od znancev. “Ne verjamem, da bi bil sam eden od te trojice. Vsaj doslej nisem dobil nobenega uradnega obvestila in tudi ne vem, kako bi lahko bil vpleten v to zgodbo. Policistom sem že marca pojasnil, da se podrobnosti ne spomnim, saj se v zadevo nisem poglabljal.”

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano