Nemška izvedenka: Trije delci z Novičevega plašča ustrezajo delcem z najdenega tulca

V sojenju Milku Noviču je bila danes zaslišana nemška izvedenka Edith Gebhart, ki je med drugim analizirala ostanke streljanja z Novičevih las in plašča. Dejala je, da trije delci, najdeni na Novičevem plašču, ustrezajo delcem, najdenim na tulcu. Za delce, najdene na laseh, pa tega ne more ne potrditi ne izključiti.

V sojenju Milku Noviču je bila danes zaslišana nemška 
izvedenka Edith Gebhart, ki je med drugim analizirala ostanke streljanja z Novičevih las in plašča. Foto: STA
V sojenju Milku Noviču je bila danes zaslišana nemška izvedenka Edith Gebhart, ki je med drugim analizirala ostanke streljanja z Novičevih las in plašča. Foto: STA

LJUBLJANA > Nemška izvedenka je povedala, da je mogoče delce, ki so jih našli na Novičevih laseh in plašču, razvrstiti v kategorije A, B in C. V kategorijo A spadajo delci, ki so zagotovo nastali pri streljanju, hkrati pa ustrezajo delcem, najdenim na tulcu s kraja, kjer je bil umorjen direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik. Vsebujejo namreč vse štiri glavne elemente, ki so jih našli tudi v delcih s tulca - svinec, barij, kositer in antimon.

Pri kategoriji B je mogoče reči, da gre za delce, nastale pri streljanju, vendar zgolj na podrejen način ustrezajo delcem, najdenim na tulcu. V njih ni namreč enega od štirih glavnih elementov. Delci iz kategorije C se lahko prav tako pojavijo kot ostanki streljanja, vendar so zanje mogoči tudi drugi viri nastanka, je povedala.

Na Novičevem plašču so po njenih besedah našli veliko delcev, vendar jih večina zelo verjetno izvira iz drugih virov streljanja in ne s streljanja s kraja kaznivega dejanja. So pa na plašču našli tri delce, ki ustrezajo delcem s tulca, najdenega na kraju umora, torej delce kategorije A, je potrdila.

Delce, ki so jih našli na Novičevih laseh, je nemška izvedenka uvrstila v kategorijo B, saj so vsebovali le tri glavne elemente. "Gre sicer za mejni primer, vendar sem se iz previdnosti odločila, da gre za kategorijo B. Ne morem namreč izključiti, da je bil lahko vir streljanja za delce drug kot tisti s kraja dejanja, kot tudi morem izključiti, da je bil vir isti," je dejala izvedenka bavarskega deželnega kriminalističnega urada Gebhartova. Ta je sicer mnenje pripravila skupaj z nemškim izvedencem Axlom Mantheijem, ki je sodišču pričal pred mesecem dni.

Sojenje Noviču, obtoženemu, da je decembra 2014 ustrelil svojega nekdanjega nadrejenega, direktorja Kemijskega inštituta Jamnika, je bilo za eno uro prekinjeno in se bo nadaljevalo opoldne.

STA


Najbolj brano