Nekdanji veleposlanik Reberc ne bo dobil odškodnine

Nekdanji veleposlanik v Madridu Peter Reberc je izgubil tožbo proti državi, v kateri je zahteval 75.000 evrov odškodnine zaradi pregleda rezidence. Sodišče je namreč pravnomočno zavrnilo njegov tožbeni zahtevek.

Peter Reberc Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Peter Reberc Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Okrožno sodišče tožbeni zahtevek Petra Reberca pred leti zavrnilo, a je višje sodišče sodbo razveljavilo, češ da vstop v določene prostore vendarle ni bil zakonit. S pregledom zasebnega dela rezidence (to je vseh prostorov razen jedilnice, dnevne sobe in vrta), ki je razkril Reberčevo zapravljivost, naj bi bila kršena njegova pravica do zasebnosti in nedotakljivosti stanovanja. Višje sodišče je primer vrnilo prvostopenjskemu z navodilom, da ugotovi, kateri del rezidence se je uporabljal za protokolarni del in kateri prostori so bil izključno zasebni.

Okrožno sodišče je v ponovljenem sojenju Rebercu delno pritrdilo in mu kot primerno odškodnino prisodilo 5000 od zahtevanih 75.000 evrov, ker njegove duševne bolečine zaradi vstopa v rezidenco niso bile tako hude, kot je trdil.

Vendar tudi ta sodba ni prestala sita višjega sodišča. Ob ugotovitvi, da je bila rezidenca v Madridu enostanovanjska hiša in ni bila fizično ločena na uradni in zasebni del, je višje sodišče zavrnilo Reberčevo pritožbo - izpodbijal je višino prisojene odškodnine, češ da z njo ne more pokriti niti stroškov postopka - in razsodilo, da ravnanje države ni protipravno. Za protipravno bi se lahko štelo samo, če bi bila zasebni in uradni (službeni) del rezidence ločena in označena.

Višje sodišče je pritrdilo pravobranilstvu, da ni vzročne zveze med protipravnim pregledom dela rezidence in škodo glede na ugotovitve izvedenca psihiatrije. Ta je namreč jasno povedal, da je del duševnih bolečin nastal zaradi pregleda rezidence kot celote in duševne bolečine ne bi bile nič manjše, če komisija ne bi poleg uradnega dela pregledala tudi zasebni del.

Sodbo, po kateri bi morala država Rebercu odšteti 5000 evrov, so višji sodniki spremenili tako, da so Reberčev tožbeni zahtevek zavrnili v celoti, Rebercu pa naložili plačilo 5558 evrov pravdnih stroškov državi, poroča Delo.

Reberc je moral oktobra 2010 zapustiti Madrid zaradi sumljivih poslov pri porabi proračunskega denarja. V izrednem nadzoru na veleposlaništvu je zunanje ministrstvo ugotovilo, da je Reberc v času svojega mandata od februarja 2007 do avgusta 2010 nabavil 1800 kozarcev, 77 cedilnikov, 100 zajemalk, pet vrtalnih strojev, 11 sekir, 15 macol, 107 izvijačev, za 4700 evrov žarnic.

Z davkoplačevalskim denarjem je tako kupil še za 11.490 evrov orodja, knjižnega gradiva, ki presega letno kvoto za osnovna sredstva, za 40.200 evrov goriva ... Med najbolj nenavadnimi nakupi je bil glodavec puščavski skakač.

Reberc je po odpovedi, ki jo je dobil na MZZ po odkritju nepravilnosti na veleposlaništvu, sprožil tudi delovni spor, a mu na sodišču ni uspelo dokazati nezakonitosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Z državo pa se še zmeraj pravda na koprskem delovnem sodišču, kjer pravobranilstvo v imenu MZZ od njega terja 103.646 evrov.

STA


Najbolj brano