Nekdanji nadškof Kramberger v sodni preiskavi

Zaradi domnevno spornih delniških poslov izpred desetih let, v katerih je Nadškofija Maribor čez noč zaslužila 1,3 milijona evrov dobička na račun drugih podjetij, je ljubljansko okrožno sodišče zoper nekdanjega nadškofa Franca Krambergerja in druge vpletene uvedlo sodno preiskavo, poroča časnik Večer na svoji spletni strani.

Nekdanji nadškof Franc Kramberger Foto: STA
Nekdanji nadškof Franc Kramberger Foto: STA

LJUBLJANA > Zaradi sporne preprodaje delnic Mladinske knjige Založbe v letih 2003 in 2004 so po navedbah časnika v preiskavi tudi nekdanji ekonom mariborske Cerkve Mirko Krašovec, nekdanji prvi mož Etola Ivan Ferme in v spornem času predsednik uprave družbe za upravljanje NFD Stanislav Valant.

Sklep o preiskavi je bil sprejet ta mesec in še ni pravnomočen, a morebitne pritožbe kazenskega postopka ne zadržijo, navaja časnik. Kot dodaja, zadevo na ljubljanskem okrožnem sodišču vodi preiskovalni sodnik Andrej Baraga.

Gre za sicer za star primer. Tožilstvo je februarja letos potrdilo, da je proti štirim osebam zahtevalo sodno preiskavo zaradi suma zlorabe položaja in pravic pri preprodaji delnic, ki naj bi Nadškofiji Maribor v enem dnevu prinesle milijonsko finančno korist. Kot je takrat poročal Dnevnik, je šlo za posle, ko je Kramberger v imenu nadškofije podpisal več pogodb o nakupu delnic Mladinske knjige Založbe in še isti dan pogodbe o njihovi prodaji po občutno višji ceni. Delnice je prodajala Krekova družba, kupovala pa sta jih družbi Etol in NFD. Do poslov je prišlo tik pred začetkom uradnega prevzema Zvona Ena Holdinga.

Po današnjih navedbah Dnevnika na Twitterju pa so organi pregona že zaprti primer znova odprli.

Kramberger je bil leta 2011 zaradi finančnega zloma mariborske nadškofije prisiljen v odstop, lani pa je ista usoda doletela njegovega naslednika Marjana Turnška in dotedanjega ljubljanskega nadškofa Antona Stresa. Medtem ko je Ljubljana letos dobila novega nadškofa Staneta Zoreta, v Mariboru na imenovanje še čakajo.

STA


Najbolj brano