Nekdanje vodilne iz Mipa čaka še nekaj poti na sodišče

Po odškodninski tožbi, ki jo je proti nekdanjim vodilnim iz Mipa, Vojtehu Volku, njegovemu sinu Marku in zetu Martinu Kovaču, na murskosoboško sodišče vložila Pomurka v stečaju, trojico v isti zadevi v Mariboru čaka še kazenski postopek. Vsi trije bodo sicer v kratkem sedli na zatožno klop ljubljanskega sodišča, kjer se bodo zagovarjali zaradi preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti, Vojteh Volk pa še zaradi zlorabe položaja ali pravic.

Martin Kovač (levo) in Marko Volk Foto: STA
Martin Kovač (levo) in Marko Volk Foto: STA

LJUBLJANA, MARIBOR > Šest let po stečaju novogoriškega Mipa in Pomurke iz Murske Sobote, ki je bila del skupine Mip, so se začele zadeve na sodiščih vendarle premikati. Julija se bo tako na ljubljanskem okrožnem sodišču začelo sojenje Vojtehu in Marku Volku ter Martinu Kovaču. Prvemu tožilstvo očita zlorabo položaja ali pravic, vsem trem pa preslepitev pri pridobitvi posojila ali ugodnosti na škodo konzorcija bank.

Z lažnimi podatki naj bi pridobili za osem milijonov evrov posojil in jih porabili nenamensko oziroma denar usmerili v druge družbe. Na predobravnavem naroku krivde niso priznali, proti trojici pa je več bank vložilo odškodninske zahtevke. Več podrobnosti bo očitno začelo prihajati na dan julija, ko se bo v tem primeru začela sodna obravnava.

Tudi v Mariboru jih čaka sojenje

Ni pa še znano, kdaj bo morala trojica sesti na zatožno klop mariborskega okrožnega sodišča. Specializirano državno tožilstvo je namreč na mariborsko sodišče zoper vse tri vložilo obtožnico zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Na tožilstvu so za Primorske novice pojasnili, da so kazniva dejanja, ki jih očitajo obtoženim, povezana z gospodarskimi družbami Skupine Mip, oziroma v tej zadevi konkretno s Pomurko d.d. in Pomurko - rejo d.o.o. Po kazenskem zakoniku jim v tem primeru grozi do osem let zapora. Sodna preiskava, prav tako na mariborskem sodišču, je končana še v eni zadevi, vendar tožilstvo še ni sprejelo odločitve.

Pomurka v stečaju terja 2,8 milijona

Medtem pa na murskosoboškem sodišču že obravnavajo odškodninsko tožbo, ki jo je leta 2013 vložila Pomurka v stečaju. Vojtehu in Marku Volku ter Martinu Kovaču očitajo kršenje predpisov o finančnem poslovanju, od njih pa zahtevajo 2,8 milijona evrov. Od leta 2006 do leta 2008 naj bi izvedli več nezakonitih poslov, od prodaje nepremičnin do blagovnih znamk.

Posli naj bi se sklepali med povezanimi osebami, med družbami v koncernu, pa tudi med tistimi, ki formalno niso bile del koncerna, jih je pa obvladovala omenjena trojica. Posli naj bi bili opravljeni le formalno, vključeni so bili v bilance, vendar brez denarnega toka. Poslovne funkcije so bile sicer prepletene, saj so toženi obvladovali celoten koncern Mip-Pomurka.

Tako kot na ljubljanskem sodišču niso priznali krivde, tudi na murskosoboškem niso priznali odgovornosti in niso pristali na poravnavo. Obravnava se bo nadaljevala julija, s kazensko platjo tega primera pa se bo zdaj, kot kaže, ukvarjalo mariborsko okrožno sodišče.

Že v tem mesecu pa bo moral ponovno na ljubljansko sodišče Martin Kovač, kateremu tožilstvo očita, da si je v družbi Mip DML prisvojil za 81.000 evrov premoženjske koristi. Sprva je Kovač s tožilstvom celo sklenil sporazum, a ko bi ga moralo sodišče potrditi, se je začel izmikati. Nazadnje je primer romal v roke drugemu sodniku, saj je bila prva sodnica seznanjena z vsebino sporazuma in se je morala izločiti iz primera.

SILVA KRIŽMAN


Najbolj brano