Nekdanja vodilna trojica iz Mipa kmalu na zatožno klop

Skoraj šest let po začetku stečaja novogoriškega Mipa in murskosoboške Pomurke, ki je bila del skupine, so zadeve, povezane s kazensko odgovornostjo domnevno vpletenih, še daleč od epiloga. Medtem ko se Martin Kovač v edinem od primerov, ki se je preselil v sodno dvorano, bolj ali manj uspešno izmika postopku, so odprte še tri zadeve, povezane z Mipom.

Postopki, povezani s propadom Mipa, se odvijajo zelo počasi. Foto: STA
Postopki, povezani s propadom Mipa, se odvijajo zelo počasi. Foto: STA

LJUBLJANA > Na ljubljanskem okrožnem sodišču naj bi se sicer v kratkem začelo sojenje Vojtehu in Marku Volku ter Martinu Kovaču zaradi preslepitve pri pridobitvi posojila in ugodnosti ter kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic. Obtožnica, ki je pravnomočna, je bila vložena v začetku lanskega oktobra, so nam pojasnili na specializiranem državnem tožilstvu.

Podrobnosti sicer niso razkrili, je pa zanimivo, da so v tem primeru posamezna preiskovalna dejanja, povezana s preslepitvijo pri pridobitvi posojila ali ugodnosti, opravljali na ljubljanskem okrajnem sodišču. Spis, ki je naknadno dobil oznako X (kar pomeni, da se bodo s primerom ukvarjali na specializiranem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča), so z okrajnega sodišča po poldrugem letu vrnili tožilstvu oktobra 2013. Še eno leto je nato trajalo, da so na tožilstvu spisali obtožnico, v kateri so se - poleg spornih posojil - znašli tudi drugi domnevno nezakoniti posli obdolžene trojice. Med dolgotrajno preiskavo je sodišče, med drugim, prosilo srbsko sodišče za postavitev izvedenca v zvezi z družbo Kolbis d. o. o. iz Novega Sada, ki je bila v Mipovi večinski lasti in jo je doletel stečaj. Po obtožbi naj bi Vojteh Volk, ki je koordiniral vse posle v skupini Mip, prek tega podjetja nezakonito prejel 315.000 evrov na račun svojega italijanskega podjetja Eurovit, prek Kolbisa naj bi potekali še nekateri drugi fiktivni posli. Izvedenka ekonomske stroke, ki jo je postavilo sodišče v Novem Sadu, mnenja o družbi Kolbis ni mogla izdelati, ker ni uspela dobiti dokumentacije za tisto obdobje. Katere druge domnevno nezakonite posle je tožilstvo zajelo v tej obtožnici, bo pokazalo skorajšnje sojenje.

Sta pa na specializiranem državnem tožilstvu odprti še dve zadevi, za kateri še ni znano, na katerem sodišču bosta dočakali epilog. Tožilstvo je namreč zoper Vojteha in Marka Volka ter Martina Kovača najprej vložilo dve zahtevi za preiskavo zaradi zlorabe položaja ali pravic na murskosoboško okrožno sodišče, ki pa je obe odstopilo mariborskemu. Prvo preiskavo je sodišče končalo aprila lani, drugo pa jeseni. Tožilstvo odločitve še ni sprejelo, zato tudi ni znano, na katero sodišče bo (ko in če) poslalo obtožnico.

SK


Najbolj brano