Nekateri s poškodbami živijo vse življenje

“Življenje brez prstov ali brez roke je težko življenje,” je opozoril Uroš Ahčan. Dodal je, da je bilo lani kar 61 odstotkov vseh poškodovanih zaradi pirotehnike mlajših od 20 let. Resnost poškodbe je po njegovih besedah odvisna od vrste pirotehnike, še posebej nevarni so doma predelani in sestavljeni pirotehnični izdelki.

Uroš Ahčan je opozoril na  zaskrbljujočo statistiko. Med 
lanskim 16. decembrom in 3. januarjem so oskrbeli 15 
poškodovanih, kar sedem v silvestrski noči.  Štirje so bili stari 
do 10 let, pet pa od 11 do 20 let.  Foto: Gpu
Uroš Ahčan je opozoril na zaskrbljujočo statistiko. Med lanskim 16. decembrom in 3. januarjem so oskrbeli 15 poškodovanih, kar sedem v silvestrski noči. Štirje so bili stari do 10 let, pet pa od 11 do 20 let.  Foto: Gpu

LJUBLJANA > Pred prihajajočimi bučnimi prazničnimi dnevi so policisti in zdravniki včeraj znova opozorili na hude posledice nepremišljene uporabe pirotehnike, ki lahko za vedno zaznamujejo življenje poškodovanih. Preventivni akciji se je pridružil Tim Gajser, svetovni prvak v motokrosu, ki je letošnji ambasador akcije Bodi zvezda, ne meči petard! Povedal je, da v življenju ni nikoli prižgal petarde. Mladim svetuje, naj si izberejo kakšne pametne zadolžitve, šport ali kaj podobnega, da ne bodo imeli časa za neumnosti. “Ko vržeš petardo, le poči, prestrašijo se živali, pa tudi ljudje,” je poudaril.

Daniel Jug iz generalne policijske uprave je opozoril, da kljub ozaveščanju javnosti o posledicah in poškodbah, ki jih povzroči nevarna uporaba pirotehnike, še vedno vsako leto pride do poškodb. Poškodujejo se predvsem mladi, nekateri utrpijo takšne poškodbe, da morajo z njimi živeti vse življenje, je poudaril Jug.

Predstojnik kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline na ljubljanskem kliničnem centru Uroš Ahčan je povedal, da so lani zaradi pirotehnike oskrbeli 15 poškodovanih, trije so ostali trajno invalidni. Nevarna uporaba pirotehnike lahko povzroči opekline, poškodbe mehkih tkiv, kosti, lahko se konča tudi z amputacijo uda, izgubo sluha in vida.

Kako kompleksne so naše roke? “Sestavlja jih kar 27 kosti, 6 vrst sklepov, 18 dlanskih mišic in veliko vezi, 28 kit, preplet žilja (arterije, vene ...), živci z več 100.000 vlakni in čutnimi telesci, mezgovnice, koža različnih zgradb. Vse to skupaj mora pravilno delovati, zato so kirurški posegi rok izjemno kompleksni,” je še dejal Uroš Ahčan. Rehabilitacija je vedno odvisna od obsega poškodbe, uspešnosti operacije, starosti poškodovanca ... Pogosto traja več kot leto, zaradi poškodb pa lahko posameznik utrpi tudi duševne motnje v obdobju vstopa v šolo, v adolescenci, pri iskanju zaposlitve in partnerja.

Policisti so lani zabeležili 47 kršitev po zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, skoraj polovico manj kot prejšnje leto, prav tako so zasegli manj pirotehničnih izdelkov (skupaj 15.400 kosov). Prodaja pirotehničnih izdelkov je dovoljena med 19. in 31. decembrom, uporabljajo pa jo lahko med 26. decembrom in 1. januarjem. Pirotehnične izdelke prve in druge kategorije lahko uporabljajo mladoletniki, stari od 14 oziroma od 16 let, če so pod nadzorom staršev ali skrbnikov. Prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok in med katere spadajo predvsem petarde, pa je prepovedana. Globe za kršitve se gibljejo med 400 in 1200 evri.

Na ministrstvu za okolje in prostor pa opozarjajo, da ognjemeti in druga pirotehnična sredstva vplivajo na koncentracije prašnih delcev PM10. Te so v prazničnem času, predvsem v silvestrski noči, močno povišane. Ognjemeti povzročajo kratkotrajno izjemno povišane koncentracije delcev v zraku, dušikovih oksidov in žveplovega dioksida. Delci, ki so posledica ognjemetov, so zelo majhni in vsebujejo strupene težke kovine, kot na primer stroncij, barij in svinec. STA, SP


Najbolj brano