Nekatere je doletel stečaj

Plačilna nedisciplina očitno ni le slovenska posebnost. Pod drobnogledom italijanskih preiskovalcev se je znašla gradnja trgovskega centra Tiare shopping v Vilešu, v sklopu katerega deluje tudi Ikea in v katerega zahajajo mnogi Slovenci. Zdaj pa je sodišče iz Brescie odredilo začasen zaseg 26 milijonov evrov družbama, ki sta vodili projekt gradnje. Razlog? Izvajalci in podizvajalci gradbenih del niso bili poplačani.

Gradnja trgovskega centra Tiare shopping v Vilešu se je znašla pod lupo preiskovalcev. Foto: Leo Caharija
Gradnja trgovskega centra Tiare shopping v Vilešu se je znašla pod lupo preiskovalcev. Foto: Leo Caharija

VILEŠ > Leto in tri mesece po otvoritvi trgovskega centra Tiare shopping so se številni gradbeniki, ki so sodelovali pri gradnji, znašli v nezavidljivem položaju, nekateri so celo propadli. Gradila so namreč številna podjetja, tudi manjša, ki so se skupno zadolžila za več kot 20 milijonov evrov. To je bilo za nekatera podjetja usodno. Goriški finančni stražniki so na podlagi njihovih prijav začeli preiskavo, ki je zatresla vrh dveh družb iz Brescie, Arca in Fogliate. Družbi sta bili namreč zadolženi za gradnjo, dela pa so opravljali večinoma podjetniki z goriškega območja.

Na predlog tožilstva je sodišče iz Brescie pred dnevi odredilo začasen zaseg 26 milijonov evrov, in sicer v obliki nepremičnin, vrednostnih papirjev, zavarovalnih polic, transakcijskih računov ... Ukrep je doletel tudi vodilne v obeh družbah.

V preiskavi se je znašlo 12 osumljencev, ki jih sumijo različnih gospodarskih kaznivih dejanj, med drugim tudi utaje davkov in drugih dajatev. To pa je, kot poudarjajo finančni stražniki, le prvi korak v obsežni preiskavi, med katero ugotavljajo odgovornost za insolventnost in nezmožnost plačila tistih, ki so delo opravili.

V omenjenih družbah sicer pojasnjujejo, da so izvajalcem, izbranim na natečaju, opravljena dela plačali, težava pa je v tem, da ti niso plačali podizvajalcem, ki so jih najemali. Trgovski center je stal približno 100 milijonov evrov, meri 90.000 kvadratnih metrov, v njem pa je približno 150 trgovin.

SK


Najbolj brano