Ne skrajna, a zoprna burja

Seveda smo sami očistili, koga pa naj čakamo. Tako bi lahko povzeli besede predsednika sveta krajevne skupnosti Goče, ki smo ga srečali med odstranjevanjem podrtega drevja na cesti proti vasi. Podobnega dela se je včeraj lotil marsikateri prebivalec zgornje Vipavske doline, v naslednjih dneh pa bodo lastniki stavb in pristojni začeli računati škodo.

Medtem ko so gasilci hiteli na druge intervencije je pločevina, ki jo je odneslo s hale nekdanje tovarne Lipa “počakala” kar privezana ob drevo.  Foto: Leo Caharija
Medtem ko so gasilci hiteli na druge intervencije je pločevina, ki jo je odneslo s hale nekdanje tovarne Lipa “počakala” kar privezana ob drevo.  Foto: Leo Caharija

VIPAVSKA DOLINA > Tokratna burja ni bila katastrofalna, a so bili močni in nepredvidljivi vrtinci vetra za marsikoga velika nesreča.

Ta sicer najpogosteje udari tam, kjer človek ravna v nasprotju z naravo. “Pri nas ne bi smelo biti pločevine. Ajdovci vemo, da bi morali stavbe graditi klasično, pokrivati s strešniki, kar je dobra praksa. To vidimo že pri stavbah osnovne šole. Stavba ena, ki je najstarejša, je nedotaknjena. Stavba tri, ki je bila že večkrat prekrita, je poškodovana,” je z glavo zmajeval predsednik sveta KS Ajdovščina Valentin Krtelj, ki si je prišel ogledat škodo na ajdovski šoli, in dodal: “Za domačine to ni prav huda burja, a vseeno je naredila kar nekaj škode.” Otrok zaradi četrtkove odločitve o odpovedi pouka ni bilo v šoli.

V ajdovski občini so se težave vrstile od poznih četrtkovih ur. Enota GRC je v četrtek popoldne posredovala na več objektih v središču mesta. Močni sunki so poškodovali streho hal nekdanjega podjetja Lipa, zato je bila regionalna cesta od Ajdovščine proti Lokavcu celo noč zaprta. V Dobravljah je burja poškodovala ostrešje pošte, strešno kupolo na šoli in prevrnila ograjo ob teniškem igrišču. Večja gmotna škoda je nastala v Grivčah, kjer se je del objekta zrušil na sosednjo stanovanjsko hišo. Delavci KSD so včeraj odstranjevali izruvane ciprese na ajdovskem pokopališču in odstranjevali polomljene veje na javnih površinah. V GRC Ajdovščina so v dveh dneh opravili 20 intervencij, v vaseh po dolini so občanom na pomoč priskočili tudi prostovoljni gasilci iz Ajdovščine in Sela. Na Gori so v treh primerih posredovali gasilci s Cola. V GRC so uvedli 48-urno pripravljenost vseh zaposlenih, vse ekipe so bile okrepljene. Kot je povedal direktor zavoda Miha Ergaver, na intervencije niso šli brezglavo. “Zaščitili smo premoženje občanov in zdravje ljudi. Intervencije smo uspešno opravili v obsegu, ki je v naši moči.” V zavodu imajo trenutno na voljo starejše vozilo, želijo pa si novo tehnično vozilo z dvigalom, ki jim bo olajšalo delo.

Poveljnik občinskega štaba CZ Igor Benko ocenjuje, da so bila opozorila vremenoslovcev na mestu. “Pri burji so napovedi zelo natančne, zato smo opozorila resno vzeli. V občini smo v dveh dneh imeli vsega skupaj prek 40 intervencij.” Ocene škode še ni, bo pa velika, napoveduje Benko. “Veseli smo, da se občani niso poškodovali, pohvalil bi tudi sodelovanje med službami. Zaradi snežnih zametov na Gori so nam pomoč obljubili tudi v enoti gorske reševalne službe, a tokrat ni bila potrebna.” Kot dodaja, je bil ustrezen tudi režim zapiranja hitre in regionalne ceste skozi dolino.

V vipavski občini je burja po podatkih poveljnika občinskega štaba CZ Davida Premrla odkrivala strehe v Vrhpolju, Dupljah, Podnanosu, Podgriču, na Slapu in na Gočah. Prostovoljni gasilci so imeli veliko dela tudi z gašenjem dimniških požarov. Marsikje so domačini sami poprijeli za motorne žage in metle in čistili. “Koga naj pa čakamo? Drevo je padlo na cesto, mi smo šli, požagali veje in počistili. Drugače tudi vi ne bi mogli priti v vas,” je vipavsko realnost, z burjo in brez, povzel predsednik sveta KS Simon Žorž. ALENKA TRATNIK


Najbolj brano