“Ne prehitevaj življenja!”

“V lanskem letu jih je od 22 umrlih voznikov motorjev kar 18 samih povzročilo nesrečo, največ nesreč pa so povzročili vozniki z manj kot petletnimi izkušnjami,” je ob včerajšnjem začetku nacionalne akcije za večjo varnost motoristov dejal direktor agencije za varnost prometa Igor Velov. Akcija bo trajala do 9. aprila.

Lepo vreme privabi na ceste več motoristov. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Lepo vreme privabi na ceste več motoristov. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA >Čeprav se je pomlad komaj dobro začela, se je na slovenskih cestah že smrtno ponesrečilo nekaj motoristov. Agencija za varnost prometa je tudi letos skupaj s policijo in direkcijo za infrastrukturo pripravila preventivno akcijo z naslovom “Ne prehitevaj življenja. Motorist za vedno!” Namen akcije je opozoriti voznike na pomen ustrezne priprave ob začetku motoristične sezone, uporabe zaščitne opreme in na pasti na cestah. Za motoristične nesreče je značilno, da se zgodijo predvsem v toplejših mesecih, od aprila do oktobra, najpogosteje ob koncu tedna. To je, kot ugotavljajo na agenciji za varnost prometa, predvsem povezano z življenjskim stilom in odnosom do motorjev, saj je to prej hobi kot nuja.

“Naš nasvet motoristom je, naj nikar ne podcenjujejo voznih razmer ob začetku sezone, saj je vozišče še hladno, na njem pa so tudi udarne jame in pesek,” je na včerajšnji predstavitvi akcije povedal direktor agencije za varnost prometa Igor Velov. Dodal je, naj motoristi ne precenjujejo svojih vozniških sposobnosti, zlasti ob dejstvu, da že pol leta niso vozili motorja.

Na območju novogoriške policijske uprave so motoristi najpogosteje udeleženi v prometnih nesrečah v Zgornjem Posočju, na Soški cesti in Keltiki. Prav te ceste so med motoristi izredno priljubljene. Lani so na območju PU Nova Gorica obravnavali 64 nesreč z udeležbo motoristov. Umrli so štirje vozniki, 14 se jih je hudo in 33 laže poškodovalo. Med vzroki nesreč s hudimi posledicami je prevladovala neprilagojena hitrost, sledijo nepravilna stran in smer vožnje, neupoštevanje pravil o prednosti, premiki z vozilom in nepravilno prehitevanje.

V prihodnjih tednih bo agencija pripravila vrsto preventivnih srečanj oziroma delavnic za motoriste, s poudarkom na praktičnem znanju. Policisti pa bodo v tem času poostreno in sistematično nadzirali morebitne kršitve, na terenu pa se bodo vključevali v preventivne aktivnosti. Lani je bila prometna varnost motoristov nekoliko boljša kot predlani, vendar še ni zadovoljiva. Predstavnik policije Matjaž Leskovar je pozval vse udeležence v prometu, naj pozorno spremljajo dogajanje, pri prehitevanju in vključevanju na prednostno cesto pa naj upoštevajo prednost voznikov, ki že vozijo po prednostni cesti. “Pred vsakim premikom vozila naj vozniki preverijo t.i. mrtvi kot! Motoristi so namreč zaradi ozke silhuete veliko slabše vidni in se lahko v ogledalih 'izmuznejo',” je dodal Leskovar.

Do sredine aprila naj bi direkcija za infrastrukturo uspela očistiti “ostanke” zime s cest, je povedala Ljiljana Herga iz direkcije. Trenutno sanirajo poškodovana vozišča na 141 odsekih državnih cest, preplastitve in sanacije 26 slabih odsekov cest potekajo v dolžini 33,7 kilometra. V pripravi so razpisi še za 82,7 kilometra slabih odsekov. “Preučujemo tudi možnosti prilagoditve prometne signalizacije, saj želimo z vsemi dodatnimi ukrepi na javnih cestah voznikom enoslednih vozil zagotoviti varno vožnjo in jih pravočasno obveščati o nevarnostih,” je dodala Hergova.

22

motoristov se je smrtno ponesrečilo lani.

SILVA KRIŽMAN


Najbolj brano