Ne pijan za volan

Novogoriški policisti že več kot deset let v času martinovanja pripravljajo niz zanimivih preventivnih aktivnosti, s katerimi želijo voznike vseh starosti osvestiti, naj za volan nikar ne sedejo pod vplivom alkohola. Včeraj so bili aktivni v treh lokalih na Goriškem.

Obiskovalci lokalov so z zanimanjem pihali in nestrpno čakali 
na rezultat alkotestov.  Foto: Ana Cukijati
Obiskovalci lokalov so z zanimanjem pihali in nestrpno čakali na rezultat alkotestov.  Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA, ROŽNA DOLINA, SOLKAN > Deževno vreme včeraj popoldne ni odvrnilo družbe prijateljev, da Martinovega konca tedna v lokalu Splendid v središču Nove Gorice niso začeli s kozarčkom ali dvema alkoholnih pijač. S preizkusom alkoholiziranosti pa so policisti ugotovili, da domačina nista presegla dovoljene mere alkohola v krvi. Poleg tega niti za volan nista sedla, saj sta se domov odpravila peš oziroma z mestnim avtobusom.

“Sankcije za tiste, ki vozijo pod vplivom alkohola, niso zanemarljive,” je povedal Danilo Onišak Vrban, pomočnik komandirja novogoriške policijske postaje. “Odvisno od količine alkohola v krvi voznika kaznujemo z globo v višini od 300 do 1200 evrov, s kazenskimi točkami (od 4 do 18), prepovemo vožnjo motornih vozil, začasno odvzamemo vozniško dovoljenje, pridržimo voznika od šest do 12 ur ali začasno odvzamemo vozilo,” je naštel. “Glede na to, da je letošnja statistika glede ljudi, ki vozijo pod vplivom alkohola, precej slabša od lanske, bi radi predvsem dosegli, da so vozniki odgovorni in da ne sedejo pijani za volan. Če si privoščijo alkoholno pijačo ali dve, naj za prevoz domov nato izberejo nekoga, ki ni pil, ali naj gredo z javnim prometom, taksijem ...” pa ga je dopolnil Janko Mencinger, policijski inšpektor sektorja uniformirane policije novogoriške policijske uprave. Poudaril je, da življenj nedolžnih ljudi ne ogrožajo le vozniki pod vplivom alkohola, ampak tudi drugi pijani udeleženci v prometu.

Preventivne aktivnosti v okviru akcije Alkohol ubija - največkrat nedolžne so včeraj popoldne izpeljali v treh lokalih. Poleg Splendida, kjer so se jim pridružili tudi zaposleni iz Mladinskega centra, kjer pripravljajo niz prireditev proti zasvojenosti, so se možje v modrem skupaj s predstavnikom novogoriškega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter s članoma združenja DrogArt mudili še v piceriji Rusa hiša v Rožni Dolini ter v baru Šeše v Solkanu. “Ljudje z zanimanjem pihajo in nestrpno čakajo na rezultat alkotesta. To je tudi priložnost, da jim posredujemo pomembne informacije o varnosti v prometu ter tiste, ki napihajo 'nula nula' nagradimo s priponko, ki ponazarja taksista,” sta dejala Marko in Tina iz DrogArta. “Datum preventivnih aktivnosti ni naključno izbran, prav tako ne lokali, kjer se zbira različna populacija in kjer podpirajo naše aktivnosti,” je sklenil Mencinger, ki je že osem let idejni vodja tovrstnih preventivnih akcij.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano