Ne hvalite se, da vas ni doma

Policisti opozarjajo, da stanovanja in hiše med prazniki niso nič bolj ogroženi zaradi vlomilcev, da pa imajo ti več časa za pripravo in izvedbo vloma, če nas ni doma. Zato vsem svetujejo, naj svojo hišo ali stanovanje pred odhodom uredijo tako, da bo videti, kot da so doma.

Predmeti, ki jih puščamo v avtomobilih na vidnih mestih, so 
vaba za vlomilce.  Foto: STA
Predmeti, ki jih puščamo v avtomobilih na vidnih mestih, so vaba za vlomilce.  Foto: STA

PRIMORSKA > “Pomembno je, da svojo lastnino zavarujemo in tako uredimo, da obiskovalci mislijo, da je še vedno nekdo doma. Najboljša rešitev je, da nekdo popazi na vaše stanovanje, hišo ali vikend, redno prazni poštni nabiralnik, parkira na vašem dvorišču, spušča in dviga rolete in podobno,” svetujejo policisti z novogoriške policijske uprave, od koder so poslali opozorilo pred prihajajočimi prazniki.

Policija opozarja lastnike stanovanj in hiš, naj v bližini ne puščajo lestev ali raznega orodja, ki bi ga lahko vlomilci koristno uporabili za svoje nečedne namene, naj preverijo delovanje in zaščito ključavnic ter senzorjev za zunanje luči, alarmne naprave … V prostore lahko namestijo tudi stikala, ki samodejno prižigajo luči.

Čeprav se mnogi radi pohvalijo, da so si privoščili daljše počitnice, policija svetuje, naj tega ne počnejo na telefonski tajnici, ampak prijateljem raje povedo to osebno, ko se s počitnic vrnejo. Pred daljšo odsotnostjo je pametno skriti na varno vrednejše predmete. Tehniko (računalnike, televizorje in drugo), ki je ne moremo stlačiti v sef, pa fotografirati, da bodo laže identificirali naprave, če jih bodo tatovi odnesli in jih bodo kasneje našli. Če ob vrnitvi opazijo, da so v njihovo stanovanje vlomili, policija svetuje, naj v prostor nihče ne vstopa, ker lahko uniči sledi storilcev, v najslabšem primeru pa so storilci lahko še vedno v prostoru.

Med prazniki je treba biti pazljiv tudi s svojimi vozili, saj tatovi prežijo na torbice, denarnice in druge vrednejše predmete, ki jih zagledajo v avtih. Policija svetuje, naj bodo vozila prazna, z zaprtimi okni in zaklenjena ter z vključeno alarmno napravo. Nekaj evrov parkirnine za parkiranje na javnih in osvetljenih parkiriščih je vsekakor boljša naložba kot brezplačno parkiranje v stranskih in temnih ulicah, kjer so vlomilci bolj skriti in pogumnejši. DC


Najbolj brano