Natov center odličnosti za gorsko bojevanje v Poljčah tudi uradno odprt

Natov center odličnosti za gorsko bojevanje v Poljčah na Gorenjskem je od današnjega slavnostnega odprtja v celoti operativen in pripravljen za uresničevanje svojega poslanstva in vizije. “Slovenija se s tem centrom umešča v vojaško arhitekturo zveze Nato kot še bolj prepoznana zaveznica,” je dejal predsednik republike Borut Pahor.

V Poljčah na Gorenjskem so tudi uradno odprli Natov center 
odličnosti za gorsko bojevanje.   Foto: STA
V Poljčah na Gorenjskem so tudi uradno odprli Natov center odličnosti za gorsko bojevanje.  Foto: STA

BEGUNJE NA GORENJSKEM > Borut Pahor je spomnil, da center odpirajo na dan, ko mineva natančno četrt stoletja od prelomne odločitve za usodo slovenskega naroda. Takratna vlada in Demos sta prav v Poljčah sklenila, da bo plebiscit o samostojnosti Slovenije 23. decembra 1990.

Središče razvijanja novih znanj o gorskem bojevanju

“Slovensko znanje, tradicija in profesionalnost v gorskem bojevanju so tako referenčnega pomena, da zveza Nato pri nas vzpostavlja center odličnosti,” je bil zadovoljen Pahor. Prepričan je, da bo center središče razvijanja novih znanj in spoznanj Nata o gorskem bojevanju.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je poudarila, da Nato priznava Sloveniji vodilno vlogo na področju gorskega bojevanja, kar je za slovenski obrambni sistem veliko priznanje. “Odgovorni v gorskih enotah in vodstvu Slovenske vojske so si vseskozi prizadevali za nadgrajevanje naše nišne prednosti in nudenje svojega znanja drugim članicam zavezništva,” je dejala Katičeva.

Slovenija je alpska dežela, v kateri se ljubezen do gora in prizadevanje za njihovo varovanje prenašata iz roda v rod, je dejala. “V goratem delu slovenskega ozemlja so v naši zgodovini potekali pomembni vojaški spopadi, tako med prvo kot drugo svetovno vojno, pa tudi med vojno za samostojno Slovenijo. Obvladovanje gorskega bojevanja je zato eden temeljev naše varnosti,” je poudarila ministrica.

Prva mednarodna vojaška organizacija na slovenskih tleh

Natov center odličnosti za gorsko bojevanje je prva mednarodna vojaška organizacija na slovenskih tleh. Slovenija je kot država nosilka za projekt zagotovila osebje in začetne zmogljivosti, s čimer je postavila temelje za delovanje centra. Center, k delovanju katerega so pristopile tudi Hrvaška, Italija, Nemčija in Avstrija, trenutno zaposluje 31 ljudi, od tega 28 pripadnikov Slovenske vojske in tri tujce.

Direktor centra Boštjan Blaznik je prepričan, da bo center deloval v dobrobit celotne zainteresirane skupnosti in bo dober primer izmenjave strokovnosti in znanja. Njegov namen je podpora in sodelovanje držav članic zavezništva, držav partneric ter drugih držav in mednarodnih organizacij s ciljem izboljšanja zmogljivosti gorskega bojevanja.

Gorsko bojevanje sestavlja vrsta aktivnosti, ki so splošno znane, niso pa poenotene. Nacionalne enote so naloge sposobne učinkovito izvajati, ko pa se pojavi potreba po delovanju nacionalno mešanih enot, se pojavi vrsta težav, povezanih z različnim izvajanjem postopkov.

Poenotenje otežujejo razlike v opremljenosti, usposobljenosti in fizični pripravljenosti posameznikov. Center v Poljčah, ki je po ustanovitvi in podpisu memoranduma o sodelovanju 25. marca letos v Washingtonu prestal tudi zahteven postopek akreditacije, že izvaja analizo doktrinarnih osnov.

Vizija centra je postati osrednja strokovna ustanova za pridobivanje znanja o gorskem bojevanju s ciljem zagotavljanja odličnosti in strokovnosti na področjih izobraževanja, usposabljanja in urjenja posameznikov in enot, tehnično-taktičnih postopkov, podpore razvoju doktrine, definiranju standardov, konceptov ter procesa učenja iz izkušenj in raziskav.

STA


Najbolj brano