Nasilnežem grozi prepoved obiska tekem

Novogoriški policisti so imeli ob sobotni nogometni tekmi precej dela z navijači ljubljanske Olimpije. Na tekmo je prišlo približno 350 navijačev ljubljanskega prvoligaša. O nekaterih najbolj nasilnih še zbirajo obvestila, na podlagi katerih jim bodo prepovedali udeležbo na športnih prireditvah.

Policisti še zbirajo obvestila o najbolj nasilnih navijačih Green 
Dragonsov. Foto: Leo Caharija
Policisti še zbirajo obvestila o najbolj nasilnih navijačih Green Dragonsov. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA, TOLMIN > V soboto je tekmo med NK Olimpijo in domačim klubom na novogoriškem stadionu spremljalo približno 2500 obiskovalcev, med njimi je bilo tudi okoli 350 Olimpijinih navijačev, od tega približno 200 članov navijaške skupine Green Dragons. “Ti se, žal, niso izkazali s kulturnim in korektnim navijanjem. Večje število organiziranih navijačev je bilo pod vplivom alkohola,” je po tekmi povedal Evgen Govekar, vodja sektorja uniformirane policije na novogoriški policijski upravi.

Med tekmo, ki se je končala z zmago Olimpije, so navijači sprožili deset bakel, nekaj jih je priletelo tudi na igralno površino. S pirotehniko pa so poškodovali tudi več plastičnih stolov na tribuni, zaradi česar je moral posredovati tudi gasilec. Govekar dodaja, da so bili navijači nasilni tudi do zasebnih varnostnikov, ki so intervenirali ob prižiganju in metanju bakel na igrišče.

Po tekmi pa so se navijači Green Dragonsov razkropili po novogoriških gostinskih lokalih, zaradi česar so policisti še dolgo po tekmi nadzirali določene lokacije v mestu in preprečevali morebitne kršitve.

“Policisti o kršitvah na tekmi še zbirajo določena obvestila in bodo zoper kršitelje dosledno ukrepali,” poudarja Govekar. O ravnanju nekaterih posameznikov še zbirajo obvestila, na podlagi katerih jim bodo izrekli prepoved udeležbe na športnih prireditvah, kar jim omogoča zakon o nalogah in pooblastilih policije. “Gotovo pa bo zadnja nogometna tekma zaradi obnašanja in kršitev organiziranih navijačev NK Olimpija, iz skupine Green Dragons, tudi predmet obravnave v disciplinskih postopkih nogometne zveze,” je še povedal vodja novogoriških uniformiranih policistov.

Precej manj dela so imeli policisti na dveh tekmah, ki so jih spremljali navijači mariborskega prvoligaša. V soboto, 12. septembra, je na gostovanje NK Maribora v Novo Gorico prišlo približno 150 navijačev skupine Viole. Govekar pojasnjuje, da so večji del tekme korektno navijali, ob koncu tekme so zagorele bakle. Policisti so zaradi prepovedane uporabe pirotehničnih izdelkov na športnih prireditvah več navijačem izrekli globe v višini 150 evrov. NK Maribor pa je zaradi navijaške uporabe pirotehnike kaznoval tudi disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije.

Viole so pred dnevi spremljale tudi pokalno tekmo v Tolminu, pri domačem drugoligašu, nogometnem klubu TKK Tolmin. A je tekma minila brez kršitev. Govekar je ob vročem dogajanju na novogoriškem mestnem stadionu pohvalil navijače domačega kluba Terror Boys, ki so korektno navijali in niso izzivali morebitnih konfliktnih situacij.

SP


Najbolj brano