Napad na kamarški kobili: iz sodnega spisa izločili dokaze

Okrajno sodišče v Kopru je iz sodnega spisa, povezanega z mučenjem kobil julija 2013 v Škocjanskem zatoku, izločilo več listin oziroma dokazov, ki so bili ključni v tem primeru. Sodišče se je pri tem oprlo na odločitev ustavnega sodišča, ki je presodilo, da je določen člen zakona o policiji, po katerem so hranili DNK osumljenih, ki niso bili pravnomočno obsojeni, neustaven. V tej zgodbi pa je prav DNK iz baze forenzičnega laboratorija kriminaliste pripeljal do osumljenega napadalca.

Ranjeni kobili sta bili po napadu še dva meseca in pol na 
zdravljenju v kliniki veterinarske fakultete.   Naravni rezervat 
Škocjanski zatok v postopku uveljavlja premoženjsko pravni 
zahtevek v višini 7487 evrov, kolikor je stalo zdravljenje 
kobil.   Foto: Arhiv Dopps
Ranjeni kobili sta bili po napadu še dva meseca in pol na zdravljenju v kliniki veterinarske fakultete. Naravni rezervat Škocjanski zatok v postopku uveljavlja premoženjsko pravni zahtevek v višini 7487 evrov, kolikor je stalo zdravljenje kobil.  Foto: Arhiv Dopps

KOPER > Sojenje Igorju C., ki naj bi predlani v Škocjanskem zatoku napadel kobili in ju hudo ranil, se je začelo lani jeseni, potem pa sodišče ni več razpisalo obravnave. Na koprskem okrajnem sodišču so pred dnevi na naše vprašanje, ali držijo informacije, da je sodnica, ki je vodila sodni postopek, izločila iz spisa nekatere dokaze in kakšen je bil razlog za takšno odločitev, skopo odgovorili. “Sodnica je izdala sklep o izločitvi več dokazov,” je pojasnila predsednica okrajnega sodišča v Kopru Bojana Štrukelj.

Na takšno odločitev se je pritožilo koprsko državno tožilstvo, višje sodišče pa je, kot smo neuradno izvedeli, sredi prejšnjega meseca pritožbo zavrglo z argumentom, da takšna pritožba med glavno obravnavo ni možna. Argumente, ki jih je tožilstvo zapisalo v pritožbi, bo lahko uporabilo v pritožbi na sodbo.

Spisi iz Kopra v Novo Gorico

Te pa ne bo izreklo koprsko okrajno sodišče, temveč novogoriško okrajno sodišče. Ker je sodnica Mirjana Gontarev, ki je vodila omenjeni primer, odšla v drugo službo in ji je v začetku tedna prenehal mandat, so vse njene zadeve s spremembo letnega razporeda dela preselili na novogoriško okrajno sodišče. Na novogoriškem sodišču so potrdili, da so sodni spisi od začetka tedna že pri njih, kdaj bodo razpisali obravnavo zaradi mučenja kobil, pa še ni znano.

Sporna hramba DNK

Po neuradnih informacijah je v sodnem spisu ostalo bore malo. Iz sodnega spisa naj bi sodnica izločila vse dokaze, ki so povezani z DNK osumljenega, med drugim tudi kazensko ovadbo in poročilo nacionalnega forenzičnega laboratorija.

Do Igorja C. so kriminalisti prišli po tem, ko so na povodcu, s katerim je storilec kobili privezal k ogradi v Škocjanskem zatoku, našli biološke sledi storilca. V forenzičnem laboratoriju so ugotovili, da gre za DNK Igorja C. Njegov vzorec so hranili v bazi, saj so ga kot mladoletnika obravnavali zaradi suma kaznivega dejanja tatvine. Njegov odvetnik Milan Krstić je na sodišču povedal, da so postopek nato ustavili.

Ustavno sodišče pa je lani odločilo, da je zakon o policiji, ki je v določenem členu omogočal hranjenje vzorcev DNK osumljenih, tudi če niso bili pravnomočno obsojeni, do zastaranja kazenskega pregona, v nasprotju z ustavo.

Veterinarji so kobilama oskrbeli 50 ran

Spomnimo, napad na kamarški kobili se je zgodil julija 2013. Oskrbnik živali je 5. julija naletel na srhljiv prizor. Neznanec je z ostrim predmetom močno porezal kamarški kobili Rižano in Cabidoule. Veterinarji so jima oskrbeli približno 50 vreznih ran. Takrat še neznani napadalec je konja trajno pohabil.

Kriminalisti in forenzični tehniki so med ogledom prizorišča našli več predmetov, na katerih so iskali biološke sledi storilca. V forenzičnem laboratoriju so nato na povodcu za konje, s katerim je neznanec med mučenjem eno od kobil privezal k ogradi, izločili DNK in ga povezali s takrat 28-letnim Igorjem C. Njegov DNK pa so našli tudi na požaganem orodju v Škocjanskem zatoku, kamor naj bi se vrnil nekaj dni po dogodku.

Tožilstvo je na podlagi tako zbranih dokazov proti Igorju C. vložilo obtožbo. Na začetku sojenja lani oktobra je med precej mučnim spraševanjem, ki ga je spremljal tudi izvedenec psihiatrične stroke, Igor C zanikal napad na kobili. Povedal je, da je zahajal v Škocjanski zatok, tam opazoval živali in tekel. Konje naj bi le božal in jim dajal seno.

Na obravnavi so se precej časa vrteli tudi okoli vprašanja o zdravstvenem stanju obtoženega. Izvedenec psihiatrične stroke je pri njem ugotovil sinusoidno osebnostno motnjo. Zagovornik Milan Krstič pa se je zavzemal za to, da bi zaslišali tudi psihiatra iz Trsta, ki je pred leti menda ugotovil, da ima Igor C. motnjo avtističnega spektra. Tožilka je ob tem pripomnila, da je takšno diagnozo postavila le obtoženčeva pokojna mama, ne pa zdravniki.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano