Namesto zaslužka v pripor

Policisti so v minulih dneh ujeli srbskega vodiča in tri Italijane, ki so hoteli čez mejni prehod Dragonja v Slovenijo pretihotapiti državljana Gane. Srba, ki je prevažal dva Turka in državljana Kosova, so že dan po prijetju priprli, čez nekaj dni pa že obtožili kaznivega dejanja.

Ganec se je skrival v prtljažniku avta italijanske registracije.  Foto: Pu Koper
Ganec se je skrival v prtljažniku avta italijanske registracije.  Foto: Pu Koper

TOPOLC, DRAGONJA > Bistriška policijska patrulja je že konec minulega tedna v Topolcu pri Ilirski Bistrici ustavila avto srbske registracije in ugotovila, da je v njem pet moških. Za volanom je sedel 47-letni državljan Srbije, z njim pa so se v avtu peljali mladoletni državljan Turčije, 21-letni državljan Kosova in enako star državljan Turčije ter 44-letni državljan Kosova.

Policistom je bilo takoj jasno, koliko je ura, ob preverjanju moških pa so potrdili, da so razen voznika v Slovenijo vsi vstopili ilegalno. Nedvomno so tudi ugotovili, da jim je Srb pri tem aktivno pomagal. Zato so ga policisti pridržali in ga naslednji dan pripeljali na zaslišanje k dežurni preiskovalni sodnici, ki ga je poslala v pripor. Ostale tujce so vrnili hrvaškim kolegom.

Na Bistriškem so letos prijeli že 69 ilegalnih migrantov, kar je 187 odstotkov več kot v enakem obdobju lanskega leta. Na bistriški policijski postaji so pojasnili, da gre predvsem za Albance s Kosova ali Albanije, državljane Bližnjega in Srednjega vzhoda ter Afrike.

Minuli ponedeljek so policisti na mejnem prehodu Dragonja ob vstopu v Slovenijo pregledali italijansko vozilo, s katerim se je pripeljal 24-letni državljan Gane z bivališčem v Italiji. Z njim sta se v avtu peljala mladeniča, stara 25 in 26 let, oba državljana Italije. Ker je policisti opazil, da je zadnji del vozila precej obtežen, je vozniku ukazal, naj odpre prtljažnik. V njem se je skrival še četrti potnik, 25-letni državljan Gane, ki seveda ni imel nobenih dokumentov za vstop v Evropsko unijo. Po plačilu 400 evrov kazni so Ganca iz prtljažnika vrnili na Hrvaško, njegovemu rojaku, ki ga je hotel pretihotapiti v Slovenijo, pa so izrekli 2000 evrov kazni. Ko jo je plačal, je lahko nadaljeval pot v Italijo.

Hrvaški policisti pa so v torek dopoldne pri predoru pod Učko ustavili kombi znamke ford puljske registracije, v katerem je bila precejšnja gneča. Kombi je vozil 51-letni državljan Srbije, z njim pa se je vozilo še osem državljanov Kosova, pet jih je mladoletnih. Hrvaški kriminalisti so ugotovili, da jih je Srb v noči na petek prevzel v okolici Osijeka in jih za plačilo nameraval prepeljati v Istro, od koder bi se poskušali prebiti v Italijo. Državljane Kosova so izgnali v Srbijo, srbskega vodiča pa so priprli.

DANIJEL CEK


Najbolj brano