Namesto sodbe še novi očitki

Načrt senata novogoriškega okrožnega sodišča, da bi se sojenje v zadevi ČHE Avče zaključilo še pred novim letom, je “prekrižala” sprememba obtožnice. Tožilstvo poleg kaznivega dejanja ogrožanja varnosti pri delu Romanu Sladiču, Ismetu Turonoviću in Andreju Koširju očita še povzročitev nevarnosti pri gradbeni dejavnosti.

Poleg kaznivega dejanja ogrožanja varnosti pri delu je tožilka trojici v spremenjeni obtožnici pripisala še kaznivo dejanje povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti. Foto: Leo Caharija
Poleg kaznivega dejanja ogrožanja varnosti pri delu je tožilka trojici v spremenjeni obtožnici pripisala še kaznivo dejanje povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Tričlanski senat novogoriškega okrožnega sodišča si je prizadeval dolgo sojenje zaradi tragične delovne nesreče pri gradnji črpalne hidroelektrarne (ČHE) Avče pripeljati do konca še v tem letu. A je postopek nepričakovano upočasnila sprememba obtožnice, ki jo je na včerajšnji glavni obravnavi sodišču predala višja državna tožilka Damijana Bandelj.

Ves čas ogroženo življenje delavcev

Ko je po pregledu listinskih dokazov že skorajda napočil čas za zaključne besede tožilstva in obrambe, je tožilka predstavila spremenjeno obtožnico zoper Romana Sladiča, Ismeta Turonovića in Andreja Koširja. Tragična delovna nesreča, zaradi katere se je trojica znašla na sodišču, se je zgodila 9. septembra 2008 okoli 3.30 ob izkopu 180 metrov globokega vertikalnega tlačnega jaška ČHE Avče. Zaradi okvare strojnice žerjava in natrgane jeklenice, s katero so se po jašku spuščali trije zaposleni, naj bi košara z delavci padla 70 metrov globoko. Življenje sta izgubila 37-letni hrvaški državljan in 49-letni državljan Bosne in Hercegovine, dva delavca pa sta se poškodovala.

Tožilka je spremembo obtožnice pripravila po tem, ko so se ob izvajanju dokazov pojavili drugačni očitki, kot so bili sprva opisani v obtožnici.

Vnovič je poudarila, da so bila ves čas gradnje vertikalnega jaška ogrožena življenja delavcev, ki so se v košari spuščali v jašek na delo, pri čemer pa niso poskrbeli za primerne varnostne ukrepe. Vodstveni delavci na gradbišču so dopuščali uporabo žerjava za prevoz ljudi, četudi so vedeli, da ni namenjen za to, saj ni imel dodatne varnostne zavore. Med vodstvene delavce po tožilkinem mnenju sodijo obtoženi, vsak od njih je bil odgovoren za svoje področje dela na projektu. Roman Sladič je bil odgovoren za rudarski projekt, Ismet Turanović za zagotavljanje varnosti, Andrej Košir pa za vodenje geotehničnih del.

Novo kaznivo dejanje

Ravnali naj bi malomarno in naj ne bi upoštevali določil zakona o rudarstvu in predpisov varstva pri delu. Poleg kaznivega dejanja ogrožanja varnosti pri delu je tožilka trojici pripisala še kaznivo dejanje povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti.

Obramba obtoženih je menila, da so v spremenjeni obtožnici opisane trditve, ki niso bile predmet dosedanje obravnave, ter dodani novi očitki, kar se je zagovornikom zdelo nedopustno. Senat pa je obravnavo sklenil z ugotovitvijo, da v novi obtožnici ne gre le za nekaj sprememb, ampak za njeno razširitev na novo kaznivo dejanje, kar zahteva podrobnejši pregled in proučitev. Odločitev o dopustnosti obeh kaznivih dejanj bo senat sporočil na nadaljevanju sojenja konec januarja prihodnje leto. ANA CUKIJATI


Najbolj brano