Namesto heroina prinesel paracetamol in kofein

Čeprav so pred sedmimi leti debelo pogledali, ko so jim povedali, da so namesto heroina v Slovenijo pretihotapili tri kilograme mešanice paracetamola in kofeina, sta najmanj dva od petih obtoženih danes hvaležna, da ju je takrat nekdo naplahtal. Ker ni šlo za pravo drogo, ju je sodišče obsodilo le za neprimeren poskus tihotapljenja droge in ju obsodilo na pogojni kazni.

V nahrbtniku je namesto heroina tovoril mešanico zdravila in kofeina. Foto: Pu Zagreb
V nahrbtniku je namesto heroina tovoril mešanico zdravila in kofeina. Foto: Pu Zagreb

KOPER > Dvakrat neuspešno (zaradi odkritja in zaradi napačne snovi) tihotapljenje treh kilogramov droge iz Srbijo v Slovenijo se je začelo spomladi leta 2007, ko naj bi se po mnenju kriminalistov in tožilstva danes 47-letni Grujica S. iz Portoroža dogovoril z Vladimirjem K., da je ta v Srbiji nabavil tri kilograme “robe”. Vladimir K. naj bi prepovedano snov res priskrbel, za prenos zavitkov do Slovenije pa najel danes 51-letnega Dragana A. iz Čačka.

Rjavo prašnato snov so v Srbiji lepo zapakirali v najlonske vrečke, jih oblepili z rjavim lepilnim trakom in zložili v nahrbtnik, s katerim se je Dragan A. odpravil na pot. V nahrbtnik so dali še nekaj strokov česna, da bi z njim odvrnili policijske ali carinske pse, če bi njegov nahrbtnik na eni od dveh mejnih kontrol varuhi reda pomolili pred smrček njihovih kosmatincev.

Prisluškovali so jim

Konec junija leta 2007 je tako Dragan A. pripotoval v Koper in se v Supernovi pri koprskem zaporu srečal z danes 29-letnim Brankom D. iz Izole. Pred srečanjem je gost iz Srbije svoj nahrbtnik odložil in zaklenil v eno od Sparovih omaric pred vhodom v trgovino. Ko sta v restavraciji nekaj pojedla in spila, je Srb zapustil trgovino, Branko D. pa je iz omarice vzel nahrbtnik, se po tekočih stopnicah povzpel nazaj v nadstropje in tam odkorakal do svojega avta na zgornjem parkirišču.

Ko je nahrbtnik odložil na sedež, so nanj skočili kriminalisti in dolgo načrtovani podvig se je v nekaj sekundah povsem ponesrečil. Kriminalisti so v nahrbtniku našli lepo urejene in zložene zavitke, v katerih naj bi bil heroin. Kriminalisti so namreč druščini že nekaj časa sledili in prisluškovali njihovim telefonom, zato so natančno vedeli, kje bo prišlo do predaje nahrbtnika.

Skrival prah, ki bi ga lahko nosil na pladnju

Pravo presenečenje pa je šele sledilo. Ob analizi rjave prašnate snovi, ki je bila po videzu in teksturi enaka heroinu, so namreč ugotovili, da sploh ne gre za heroin, ampak za 3111 gramov mešanice paracetamola in kofeina, ki jo trgovci z drogo tudi sicer uporabljajo za redčenje čistega heroina. Dragan A. je torej iz Srbije v nahrbtniku tihotapil v Slovenijo zdravilo za nižanje temperature in kofein. V tihotapljenje naj bi bila poleg omenjenih vpleten še Alen Č. iz Lucije, ki naj bi drogo skupaj z Brankom D. hranil.

Kljub temu, da ni šlo za pravo drogo, je tožilstvo proti Grujici S., Draganu A., Alenu Č. in Branku D. spisalo obtožnico, Vladimir K. pa je bil našim organom nedosegljiv, zato so postopek proti njemu ločili. Četverici je tožilstvo očitalo neprimeren poskus kaznivega dejanja tihotapljenja droge, ker so bili glede na način organizacije dejanja in prenosa te snovi v Slovenijo prepričani, da gre za heroin, namenjen za nadaljnjo prodajo.

Le stežka je priznal

Na koprskem okrožnem sodišču sta včeraj tako priznala krivdo dva od četverice obtoženih. Grujica S. se je sicer pritoževal, da ga k priznanju silijo, ko pa ga je višja sodnica Darja Srabotič opomnila, naj se ne izgovarja na nikogar in naj stori, kar sam meni, da je prav, sicer mu bodo sodili, je dejanje priznal. V zameno je tožilka Janja Hvala zanj predlagala sedem mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta. Sodnica Srabotič ga je na tako kazen tudi obsodila.

“Bil sem lahkoveren, priznam krivdo,” pa je mirno povedal Dragan A., ki ga je na predlog tožilke sodnica obsodila na deset mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo enega leta. Ker je invalid in v Srbiji mesečno prejema 70 evrov invalidnine, ga je oprostila plačila stroškov, medtem ko bo moral Grujica S. plačati stroške sojenja in 200 evrov sodne takse. Alenu Č. in Branku D. naj bi sodili ločeno.

DANIJEL CEK


Najbolj brano