Namesto da bi zidal, bo še dobro leto dni sedel v zaporu

Leto dni in štiri mesece bo moral v naših zaporih preživeti 48-letni državljan Kosova, ki je od novembra leta 2008 do februarja leta 2009 z lažnimi pogodbami o zaposlitvi v Slovenijo pripeljal 51 rojakov. Namesto da bi delali na gradbišču, so se Kosovci pri nas prijavili za krajši čas ali pa še to ne, in jo takoj ucvrli naprej po Evropi, najpogosteje v Nemčijo.

Podjetnik s Kosova bo pri nas preživel še dobro leto dni. Foto: Danijel Cek
Podjetnik s Kosova bo pri nas preživel še dobro leto dni. Foto: Danijel Cek

KOPER > ”Kaj mi preostane drugega, kot da priznam,” je pred dnevi na koprskem okrožnem sodišču izjavil 48-letni Sami Miftaraj s Kosova, potem ko je slišal, česa ga obtožuje tožilstvo in kakšno kazen predlaga v zameno za priznanje. Čeprav je tožilstvo zanj predlagalo zapor, Miftaraj vseeno ni hotel preizkusiti sreče na sojenju, ampak je dejanja priznal in se strinjal s 16 meseci zaporne kazni.

Miftaraj je eden od “podjetnikov”, ki so v minulih letih s pretvezo, da potrebujejo več zidarjev, s Kosova v Slovenijo pripeljali večje število svojih rojakov, ti pa so se nato porazgubili po državah Evropske unije. Miftaraj je v Slovenijo pripeljal kar 51 pomožnih gradbenih delavcev, ki so pri nas lažno prijavili bivališče, nato pa v nekaj dneh odšli naprej, predvsem v Nemčijo.

Miftaraj je 36 Kosovcev pripeljal k nam kot samostojni podjetnik iz Izole, 15 pa kot zastopnik izolskega gradbenega podjetja Vali. Vsem je napisal lažne pogodbe o zaposlitvi, čeprav je vedel, da Kosovci pri nas ne bodo nikoli opravljali del, jih ni nameraval zaposliti in jih tudi ni zaposlil. Nato je za vse spisal prošnje za izdajo dovoljenja za zaposlitev, prošnji priložil lažne pogodbe in jih oddal na upravnih enotah Piran, Izola in Ljubljana.

Ko je zanje dobil dovoljenja za zaposlitev tujca, je dovoljenje uporabil še za pridobitev dovoljenja za začasno prebivanje tujca pri nas. Tako je v Slovenijo pripeljal 51 Kosovcev, pri tem pa ponarejal listine (lažne pogodbe o zaposlitvi) in s takšnimi listinami pridobival dovoljenja za delo in prebivanje pri nas, čeprav je vedel, da je vsebina dovoljenj lažna. Kosovci so si dovoljenja za prebivanje nato nalepili v potne liste in si z njimi odprli vrata v vse države Evropske unije.

Tožilstvo je obtoženemu očitalo 51 kaznivih dejanj overitve lažne vsebine in prav toliko kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja državne meje. Na sodišču je Miftaraj povedal, da ima na Kosovu ženo in štiri nepreskrbljene hčerke ter da jih preživlja z denarjem, ki jim ga pošilja. V Sloveniji je živel v Volčah pri Tolminu, v Starem selu pri Kobaridu, nazadnje pa v Tolminu, od koder se je preselil v Nemčijo. Tam so ga na podlagi tiralice prijeli v začetku marca in ga nato izročili Sloveniji. V naše zapore je prišel konec marca in bo, kot kaže, tam ostal še dobro leto dni.

Njegov odvetnik Franc Mesar je sodnici Tatjani Pavlovec predlagal, naj ga obsodi mileje, kot je predlagalo tožilstvo, saj so dovoljenja za bivanje tujcev pri nas veljala le eno leto, tujci pa naj bi zapustili Slovenijo, ko so ugotovili, da pri nas ne bodo mogli najti zaposlitve. Sodnica je sledila predlogu tožilke Tamare Pahor in Kosovca obsodila na leto dni in štiri mesece zaporne kazni, 500 evrov denarne kazni, podaljšala pa mu je tudi pripor.

DANIJEL CEK


Najbolj brano