V trčenju na Ižanki umrl policist, šlo naj bi za umor

V današnjem trčenju policijskega in osebnega vozila na Ižanski cesti je umrl 33-letni policist, eden pa je laže poškodovan. Policista sta bila na nujni vožnji zaradi kršitve javnega reda in miru v zasebnem prostoru na Igu, ko je po zbranih ugotovitvah voznik osebnega vozila, ki je lažno najavil intervencijo, namerno trčil v policijsko vozilo.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Eden od policistov je umrl na kraju nesreče, drugi pa je laže poškodovan in je v oskrbi v UKC Ljubljana, vse kaže, da njegove poškodbe niso hujše. Povzročitelj je huje poškodovan in je prav tako v zdravniški oskrbi, potem pa bodo zoper njega stekli postopki.

Klicatelj je prijavil “masaker v okviru družine”

Generalni direktor policije Marjan Fank je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil, da je policija nekaj po 11. uri prejela klic o družinskem nasilju na območju Iga, klicatelj je navedel, da se je zgodil “masaker v okviru družine”. Zaradi resnosti klica in stopnje ogroženosti so bile na kraj napotene policijske patrulje, med katerimi je bilo tudi patrulja Policijske postaje Ljubljana Vič.

Namerno čelno trčil v policista

Na Ižanski cesti je v trenutku nujne vožnje med patruljo in nasproti vozečim avtomobilom prišlo do čelnega trženja, policijsko vozilo je vrglo s cestišča na travnik, osebno vozilo pa je ostalo na cestišču. 33-letni policist, ki je vozil, je ostal ukleščen v vozilu in poškodbam na kraju podlegel, drugi policist pa je sam zlezel iz vozila in je laže poškodovan.

Medtem ko so policisti sprva menili, da gre za klasično prometno nesrečo, je zbiranje obvestil po Fankovih besedah pokazalo, da je bil klic, na podlagi katerega so policisti pohiteli na kraj, lažen, opravil pa ga je voznik osebnega vozila, ki je kasneje namerno trčil v policijsko vozilo. Tega so policisti že obravnavali za sum kaznivega dejanja nasilja v družini in mu izrekli prepoved približevanja, danes pa se je očitno odločil za maščevanje.

Umoriti je nameraval katerega koli policista

Osumljeni - gre za 44-letnega državljana Slovenije, pred nekaj leti že obravnavanega zaradi nasilja in ogrožanja varnosti - je danes poklical policijo in najavil masaker na naslovu, kjer bivajo starši njegove nekdanje partnerke. Na Ižanski cesti je v zasedi počakal policijo in ko je opazil policijsko vozilo na nujni vožnji, izsilil prednost vozniku, ki je pripeljal za njim, in s pospešeno hitrostjo nadaljeval z vožnjo v smeri proti policistom, nato pa čelno trčil v policijsko vozilo.

“Dejstvo, da policista, ki sta bila udeležena v trčenju, osumljenca nista imela v postopku, kaže, da je bil izključen namen osumljenca, da umori policista in ne da se maščuje konkretnim policistom za same postopke,” je dejal Fank.

Poklic policista je nevaren, tvegan in nepredvidljiv

Generalni direktor policije je dodal, da dogodek kaže na to, kako nepredvidljiv, nevaren in tvegan je poklic policista. “Lani smo ob običajnem prometnem prekršku izgubili policista, ki ga je umoril voznik na cesti, zdaj smo spet izgubili sodelavca. To potrjuje, da policist ni javni uslužbenec, ki ima garancijo, da se ob koncu službe domov vrne nepoškodovan in živ,” je dejal Fank. Svojcem, prijateljem in sodelavcem 33-letnega policista Policijske postaje Ljubljana Vič, doma iz okolice Ljubljane, je izrekel sožalje.

Na kraju so najprej prevzeli ogled policisti Postaje prometne policije Ljubljana, po potrditvi namernega trčenja pa ljubljanski kriminalisti. Na kraju sta bila tudi preiskovalna sodnica, državni tožilec in izvedenec prometne stroke.

Ogled kraja kaznivih dejanj, domnevnega umora policista in domnevnega poskusa umora policista, še poteka. Policistom in svojcem je zagotovljena psihosocialna pomoč. V celoten postopek so se vključile pristojne službe iz Policijske uprave Ljubljana in Generalne policijske uprave, so še navedli na policiji.

STA


Najbolj brano