Nalog za Časarja morajo v Francijo poslati do petka

Medtem ko na koprskem okrožnem sodišču pospešeno prevajajo dokumentacijo, ki jo morajo za predajo Roberta Časarja do petka poslati v Francijo, so v upravi za izvrševanje kazenskih sankcij zelo redkobesedni glede tega, kakšen režim ga čaka po prihodu na Dob. V podjetju, ki ga je Časar registriral v Dominikanski republiki in naj bi imelo plantaže tropskega sadja, tudi manga, pa naj bi imel poslovnega partnerja, ki naj bi bil domačin.

Tiralica za Robertom Časarjem je bila včeraj še na Interpolovi spletni strani in bo tam verjetno ostala, dokler ga Francija ne bo predala Sloveniji.
Tiralica za Robertom Časarjem je bila včeraj še na Interpolovi spletni strani in bo tam verjetno ostala, dokler ga Francija ne bo predala Sloveniji. 

KOPER > Od nedelje je Robert Časar, nekdanji predsednik Luke Koper, v priporu v Parizu. Tja so ga izgnali iz Dominikanske republike, kjer je prebival že od konca leta 2013, lani pa se mu je pridružila še žena z otrokoma. To se je zgodilo nekaj mesecev zatem, ko bi moral Časar že prestopiti prag zapora na Dobu, saj je bil zaradi jemanja podkupnine in zlorabe položaja, ki naj bi jo storil kot predsednik uprave Luke Koper, pravnomočno obsojen na pet let in devet mesecev zapora.

Dominikanska republika, kot kaže, ni najbolj primerno pribežališče za pobegle slovenske državljane. Pred slabimi tremi leti so prav v Dominikanski republiki prijeli zdaj 43-letnega Matevža Jenka iz Ljubljane, za katerim je koprsko okrožno sodišče zaradi njegove domnevne vpletenosti v tihotapljenje kokaina iz Južne Amerike v Slovenijo že v letih 2008 in 2009 razpisalo mednarodno tiralico in evropski priporni nalog. Ko so v Dominikanski republiki ugotovili, da je za Jenkom razpisana mednarodna tiralica, so ga izgnali iz države oziroma posadili na letalo, ki je poletelo v Pariz. Tam ga je pričakala francoska policija, konec aprila 2012 pa ga je Francija izročila Sloveniji. Jenko je sicer na sojenju zatrjeval, da se je v Evropo vrnil prostovoljno, čeprav je vedel, da je za njim razpisana tiralica.

Poskrbel za prihodnost

V času, ko je čakal družino, je očitno poskrbel za prihodnost - tudi z registracijo podjetja, ki ima plantaže tropskega sadja. Pri tem naj bi mu pomagal domačin, ki naj bi bil v podjetju tudi Časarjev poslovni partner. Doma pa je žena, preden je dala odpoved v Komunali Koper, prodala vozila in tudi del premoženja. Glede na to, da naj bi otroka v Santu Domingu obiskovala šolo, kaže, da se je družina pripravila na zelo dolgo bivanje na drugi strani sveta.

Ali ima tudi žena kakšno vlogo v podjetju s plantažami manga oziroma ali zdaj ona vodi posle, za zdaj ni znano, prav tako ne, ali se bo z otrokoma vrnila v Slovenijo. V tem primeru ni nobenih zadržkov, da ne bi otroka normalno nadaljevala šolanje pri nas.

Policija je že dolgo vedela, da je Časar v Dominikanski republiki, vendar na prvo poizvedovanje pri tamkajšnjem Interpolu aprila lani ni bilo odziva. Posredovanje generalnega sekretariata Interpola iz Lyona pa je obrodilo sadove: v četrtek so Časarja prijeli in ga deportirali v Francijo, kjer je od nedelje.

Beg mu ne bo koristil

Nadaljnji postopki v Sloveniji so zdaj v pristojnosti koprskega okrožnega sodišča. Predsednica sodišča Darja Srabotič nam je včeraj pojasnila, da mora sodišče do petka posredovati francoskim pravosodnim organom evropski nalog za prijetje in predajo, preveden v francoščino. Na vprašanje, če je morda že znano, ali Časar s predajo soglaša (kar skrajša postopek) in ali ima v Franciji svojega pravnega zastopnika, je Srabotičeva odgovorila, da še ne morejo odgovoriti, ker jim to ni znano. Prav tako ni znano, ali bo moral Časar plačati tudi stroške postopka.

Ga bodo pa v primeru, če ga bo Francija predala Sloveniji, odpeljali na prestajanje zaporne kazni na Dob. “To, da je bil Časar eno leto na begu, bo zagotovo imelo za posledico, da se ga bo obravnavalo kot begosumno osebo,” pa je Srabotičeva odgovorila na vprašanje, ali bo imel beg tudi kakšne pravne posledice.

So pa glede tega, kakšen režim čaka Časarja po morebitni predaji oziroma po prihodu v zapor na Dob, precej redkobesedni na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij. “Uprava bo vse informacije iz svoje pristojnosti posredovala, ko bo Robert Časar pripeljan na prestajanje zaporne kazni v Slovenijo,” so na kratko odgovorili na naša vprašanja.

SILVA KRIŽMAN


Najbolj brano