Najprej soteskali, nato še plezali

Visoka voda potoka Kozjak med Drežnico in Magozdom je v korito struge v torek popoldne ujela štiri nemške turiste. Ena se je uspela sama rešiti iz korita, trije pa so obtičali v njem. Rešili so jih tolminski gorski reševalci z vrvmi, po katerih so morali ujeti Nemci plezati.

Nemce so najprej z vitlom potegnili iz soteske Kozjaka ... Foto: Miljko Lesjak, Grs Tolmin
Nemce so najprej z vitlom potegnili iz soteske Kozjaka ... Foto: Miljko Lesjak, Grs Tolmin

MAGOZD > Štirje mladi nemški turisti so se na soteskanje v korito potoka Kozjak odpravili v torek nekaj pred poldnevom. Že kmalu so v začetnem delu soteske naleteli na težavo, saj je že tako visoka voda zaradi obilnih padavin začela še naraščati.

Ena od četverice se je odločila v hipu in uspela rešiti iz soteske, preostali trije pa so obtičali v njej. Ker je bilo očitno, da iz korita ne bodo uspeli priti sami, so poklicali regijski center in prosili za pomoč.

Najbližji reševalci iz Magozda in Drežnice so bili na kraju v nekaj minutah in kmalu našli ujete Nemce. Napeli so vrvi, postavili sidrišče in vitel, se spustili do njih in jih nato z vitlom potegnili iz korita. Po razburljivem soteskanju je Nemce potem čakalo še plezanje iz strmega in zelo spolzkega pobočja.

Po besedah tolminskega gorskega reševalca Miljka Lesjaka je bilo torkovo posredovanje že njihovo 65. reševanje v letošnjem letu. “Letos preseneča tudi pestrost dogajanja na našem koncu. Pomagali smo ne samo pri padalskih nesrečah, ki so bile v preteklih letih najpogostejše, ampak tudi pri alpinističnih, planinskih, kajakaških, gozdnih, delovnih, prometnih, kolesarskih in naravnih nesrečah. Vedno in vsepovsod, kamor so nas poklicali. A vseeno bi bili veseli, če bi bilo teh klicev vsako leto manj,” je priznal. DC


Najbolj brano