Najprej ropala na Gorenjskem, nato pa še v Izoli

Koprsko tožilstvo je pred prazniki vložilo obtožbo še proti tretjemu paru roparjev iz Bergama. Sergiu Oldratiju in Danielu Zopettiju očita, da sta oropala banki v Izoli in Kranjski Gori, poleg tega jima očita še ponarejanje listin in prikrivanje, pa tudi posest orožja. Pred kratkim je postala pravnomočna tudi sodba Mariu Bonaldi in Ruggeru Marcassoliju, ki sta pred dvema letoma in pol oropala banko v Sežani. Bonaldi so višji sodniki kazen skrajšali za mesec dni.

Rop v Kranjski Gori se je Italijanoma posrečil, a so ju prsti še kar srbeli, tako da sta prišla ropat 
še v Izolo. A  so ju policisti ujeli. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Rop v Kranjski Gori se je Italijanoma posrečil, a so ju prsti še kar srbeli, tako da sta prišla ropat še v Izolo. A so ju policisti ujeli. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Čeprav so koprski policisti prijeli Italijana, ki sta oropala poslovalnico Banke Koper v Luciji, in nato lisice nataknili še roparjema, ki sta zajeten plen odnesla iz sežanske enote te banke (v obeh primerih so bili storilci iz Bergama oziroma okolice), to Sergia Oldratija in Daniela Zopettija ni odvrnilo od tega, da bi v Sloveniji poskušala do denarja priti na lahek način. Z ropom v Kranjski Gori se jima je to celo posrečilo, saj jima je uspelo pobegniti. Zalomilo pa se jima je v Izoli, kjer sta si za tarčo izbrala banko sredi mesta, le nekaj sto metrov od policijske postaje. Po obvestilu prisebnega občana, ki je iz banke slišal sumljive glasove, so ju policisti pričakali pred zadnjimi vrati poslovalnice in po divjem zasledovanju prijeli v bližnji ulici.

Italijana, 58-letni Sergio Oldrati in deset let mlajši Daniele Zopetti, oba doma iz Bergama, sta izolsko poslovalnico NLB banke oropala 16. februarja. Pri službenem vhodu sta okoli 7.40 počakala, da je v službo prišla prva bančnica in jo prisila, da ju je spustila v poslovalnico. Hotela sta, da odpre trezor, a ker tega sama ni mogla storiti, sta počakala na njeni sodelavki.

Policista sta ju pričakala pred vrati

Nato sta vsem trem grozila s pištolo in nožem, brcala sta jih in vlekla za lase. Nazadnje sta z denarjem planila iz banke, a sta ju pred zadnjim, službenim vhodom že čakala policista. Italijana sta se pognala v beg, policista pa sta ju po nekaj sto metrih prijela. Oldrati, ki je v rokah držal pištolo, se je predal, ko je policist v zrak ustrelil opozorilni strel, Zopettija pa je drugi policist prijel, ko je sedel v avto, parkiran v Pittonijevi ulici.

Po njuni aretaciji so policisti kmalu ugotovili, da sta v Sloveniji ropala že pred tem. 23. januarja sta oropala banko v Kranjski Gori. Tudi v tem primeru je eden od roparjev v rokah držal pištolo, oba pa sta kričala in grozila bančnim uslužbenkam. Iz Kranjske Gore sta zbežala s temno alfa romeo giulietto italijanske registracije. Z enakim avtomobilom sta se nekaj tednov zatem pripeljala tudi v Izolo, uporabila sta tudi enako orožje. Po njunem prijetju v Izoli pa so ju prepoznali tudi po fotografijah. Tako v Izoli kot v Kranjski Gori sta namreč ropala z odkritimi obrazi.

Koprsko tožilstvo je po končani preiskavi proti Italijanoma pred dnevi vložilo obtožbo zaradi obeh ropov. Na koprskem sodišču so pojasnili, da je tožilstvo proti obema vložilo obtožbo tudi za kazniva dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivi, ponarejanja listin in prikrivanja. Sredi prejšnjega tedna jima obtožbe še niso vročili, ker so jo še prevajali, tako da še ni pravnomočna.

Po aretaciji v Izoli so na koprski policijski upravi pojasnili, da so oba Italijana v domovini že obravnavali zaradi premoženjskih kaznivih dejanj. Oldrati je prestajal osemletno zaporno kazen, proste izhode pa je očitno izkoriščal za roparske pohode v Sloveniji. Oldrati pa ima tudi sicer zajeten kriminalni dosje. Italijanski mediji so poročali, da je leta 2009 s pajdaši oropal banko Intesa v Desenzanu. Corriere della Sera pa je že leta 1994 pisal o njegovi vpletenosti v poštni rop v Bresci. S pajdašem sta med begom po ropu obtičala v cestnem zastoju. Novinarji so že takrat poročali, da gre za roparja stare šole, ki je poskušal pobegniti iz zapora in se kasneje ni vrnil s prostega izhoda ...

Iz obeh bank odnesla bogat plen

Po naših informacijah sta Oldrati in Zopetti iz izolske banke odnesla 70.000 evrov in še več denarja v drugih valutah, ki so ga policisti našli v parkirani giulietti. Iz bančne poslovalnice v Kranjski Gori pa približno 50.000 evrov. Tožilstvo Oldratiju očita ponarejanje listin, saj je imel ponarejeno osebno izkaznico in vozniško dovoljenje. Z lažnim imenom se je prijavil v enem od istrskih hotelov, kamor sta prišla nekaj dni pred ropom. Kaznivo dejanje prikrivanja pa naj bi storila s tem, ko sta vozila ukraden avtomobil. Na njem naj bi bile tudi ponarejene registrske tablice. Avto je iz enega od parkirišč izginil decembra lani. Poleg pištole pa so jima policisti zasegli tudi šest nabojev.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano