Najprej bodo šli starodobniki

Med čakanjem na odločitev vrhovnih sodnikov o zahtevi za varstvo zakonitosti Braneta Goršeta in njegovih zagovornikov napredujejo postopki za odvzem njegovega premoženja, tudi tistega na Hrvaškem, ki ga je po prepričanju koprskih sodnikov prepisal na družinske člane, tasta in očeta. Sodni izvršitelj je medtem že razpisal dražbo za prodajo treh Mercedesovih starodobnikov.

Sodni izvršitelj bo na javni dražbi prodajal Goršetove starodobnike. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Sodni izvršitelj bo na javni dražbi prodajal Goršetove starodobnike. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Brane Gorše od decembra v zaporu na Dobu služi šestletno zaporno kazen. S svojima odvetnikoma je na pravnomočno sodbo vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, s katero med drugim oporekajo tudi odločbi o odvzemu premoženja. Gorše tudi vrhovne sodnike poskuša prepričati, da ni storil kaznivih dejanji in da si z njimi zato ni pridobil premoženjske koristi. Višji sodniki so Goršetu zaradi kaznivih dejanj, povezanih s stečajem koprskega Hidra, kjer je bil stečajni upravitelj, kazen znižali z desetih na šest let zapora in ga nekaterih kaznivih dejanj oprostili. Potrdili pa so odvzem nezakonitega premoženja v višini dobrih dveh milijonov evrov. Spomnimo, višji sodniki so oprostili Goršetovo ženo Barbaro Gorše in njegovega prijatelja Vlada Petka, njegovemu sorodniku Rudolfu Trčku pa so kazen znižali z leta in pol na leto zapora.

Koprsko sodišče je poleg treh Mercedesovih starodobnikov vzelo tudi vilo v Savudriji, ki je sicer v lasti podjetja Finis. Iz njega je Gorše formalno izstopil, ko se je v Ljubljani proti njemu začelo sojenje, marca 2013 - ko je bil že kakšen mesec v koprskem priporu - pa še kot direktor. Ne glede na to pa je sodišče prvič poseglo po lastnini v tujini, čeprav formalno ni več pisana na obsojenega.

Izvršitelj objavil dražbo za starodobnike

S sodbo je sodišče tako vzelo tudi poslovne deleže v gospodarski družbi Finis in počitniško hišo v Savudriji, ki je v lasti tega podjetja. Po Goršetovemu izstopu ga lastniško obvladujeta njegova oče in tast.

“Po pravnomočnosti sodbe je sodišče začelo z izvrševanjem odvzema premoženja. Glede starodobnih vozil je bila najprej odrejena njihova cenitev, nato pa še njihova prodaja na javni dražbi prek pristojnega sodnega izvršitelja. Glede cenitve vozil natančnejših podatkov ne moremo posredovati, saj se kazenski spis trenutno nahaja na instančnem sodišču,” je pojasnila predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič. Sodni izvršitelj je že razpisal prvo javno dražbo in to že objavil na spletu.

Na Hrvaškem se premika

Glede odvzema premoženja na Hrvaškem pa je sodišče v skladu z evropsko zakonodajo in sodelovanjem med državami članicami EU zaprosilo pristojna hrvaška sodišča za izvršitev odvzema premoženja. Županijsko sodišče v Pulju je že izdalo sklep, s katerim je ugodilo zaprosilu koprskega sodišča. Pred kratkim naj bi že začelo z izvršilnimi postopki, ki so potrebni za unovčenje odvzetega premoženja, je pojasnila predsednica koprskega okrožnega sodišča.

Pred dnevi je pazinsko trgovsko sodišče v registru podjetij objavilo novo odločbo, s katero je sprejelo tudi zadnji sklep koprskega sodišča o podaljšanju začasnega zavarovanja na premoženju družbe Finis. Na sodišču v Kopru pojasnjujejo, da so kljub temu, da je bilo s sodbo premoženje odvzeto, v skladu z zakonom o kazenskem postopku podaljšali tudi začasna zavarovanja.

Na naše vprašanje, ali na te postopke lahko vpliva tudi dejstvo, da je Gorše vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, na sodišču v Kopru odgovarjajo, da je sodba pravnomočna in da je na podlagi tega sodišče začelo z njenim izvrševanjem, seveda pa lahko vrhovno sodišče odloči drugače in njihova odločitev lahko vpliva tudi na postopek odvzema premoženja v Sloveniji in na Hrvaškem.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano