Najnovejši kitajski izvozni artikel: ponarejeni evri

V ladijskih zabojnikih iz Kitajske v evropska pristanišča pogosto pridejo ponaredki različnih izdelkov sicer znanih blagovnih znamk, od ur do cigaret. Iznajdljivi Kitajci pa so v sodelovanju z italijanskimi nepridipravi odkrili novo nišo: ponarejene evro kovance.

Ponarejeni kovanci, ki so v Italijo prišli iz Kitajske, se skoraj niso razlikovali od pravih. Foto: STA
Ponarejeni kovanci, ki so v Italijo prišli iz Kitajske, se skoraj niso razlikovali od pravih. Foto: STA

PALERMO > Vrednost kovancev je sicer manjša, vendar jih je neprimerno laže spraviti v obtok kot evrske bankovce večje vrednosti, ki jih tako trgovci kot bančniki vestno preverjajo. Na to je verjetno računala kitajsko-italijanska naveza, ki so jo včeraj razkrinkali na jugu Italije in zasegli največjo količino ponarejenih evrskih kovancev od uvedbe evra. V ladijskem zabojniku, ki je prispel iz Kitajske, so v neapeljskem pristanišču našli 306.000 kovancev z nominalno vrednostjo enega ali dveh evrov. Če bi bili pravi, bi njihova skupna vrednost znašala 556.000 evrov.

V Palermu, Neaplju, Salernu in Cosenzi so prijeli 12 osumljenih, ki naj bi bili vpleteni v nečedne posle. Akcija, ki so jo poimenovali Šanghajski denar, se je začela pred poldrugim letom, po prijetju ganske državljanke, ki je plačevala s ponarejenimi evro kovanci, zasegli pa so ji 23.000 evrov. Orožniki so nato preverili različne povezave med člani organizacije in v neapeljskem pristanišču odkrili prvi zabojnik s ponarejenimi evri. Organizacijo naj bi vodila Kitajca: eden naj bi v domovini skrbel za izdelavo denarja, drugi pa v Italiji za stike z neapeljskimi in sicilijanskimi organizacijami ter za razpečevanje ponaredkov.

V Palermu so orožniki prijeli četverico, dva domačina in dva ganska državljana, vsi pa naj bi se ukvarjali s trgovskimi posli. Ganska državljana sta skrbela za stike s Kitajci in tovorila kovance iz Neaplja v Palermo. Domačina pa sta od Gancev odkupovala kovance in jih spravljala v promet kar v trgovini. Kupce je tako plačal s pravim denarjem, preostanek pa dobil nazaj v ponaredkih.

Ponarejeni kovanci se skoraj niso razlikovali od pravih, saj so jih sprejemali tudi avtomati. Ganska državljana sta ponaredke prodajala po 60 centov za evro, tiste slabše kakovosti pa po 40 centov.

Neapeljska veja organizacije je v poslu sodelovala s “čistim” podjetjem, ki je iz Kitajske uvažalo zabojnike z gradbenim materialom. Med tem pa so bili v tulcih skriti kilogrami in kilogrami ponarejenih kovancev. SK


Najbolj brano