Prometni nesreči je botrovala snežna zavesa

Hudi prometni nesreči na primorski avtocesti, v kateri je bilo udeleženih približno 120 ljudi, je botrovala nenadna snežna zavesa, ki se je ob dobro očiščeni cesti in sicer jasnem vremenu naenkrat pojavila, vanjo pa so vozniki zapeljali z normalno hitrostjo, je ocenil komandir postaje prometne policije Koper Mitja Palčič.

Na kraju nesreče je podlegel poškodbam 25-letni tujec, sopotnik v avtomobilu znamke VW tuareg, s katerim je voznik trčil v tovorno vozilo.  Foto: Pgd Postojna
Na kraju nesreče je podlegel poškodbam 25-letni tujec, sopotnik v avtomobilu znamke VW tuareg, s katerim je voznik trčil v tovorno vozilo.  Foto: Pgd Postojna

POSTOJNA > Kot je sosledje dogodkov na današnji novinarski konferenci v Postojni pojasnil Mitja Palčič, so tako vozniki v smeri Kopra “z normalno hitrostjo, tudi 130 kilometrov na uro,” zapeljali v snežno zaveso. “Vsak voznik je avtomatsko zmanjšal hitrost, mogoče celo zaviral, in v tistem trenutku je prišlo do prvega trka in potem naprej,” je povedal. Vidljivost na tem delu avtoceste je naenkrat postala skoraj nična.

V nesreči je bilo udeleženih približno 50 osebnih vozil, poškodovanih je bilo približno 30 ljudi, od tega so jih 13 odpeljali v ljubljanski klinični center, devet v izolsko bolnišnico in šest v bolnišnico v Šempetru pri Gorici, medtem ko sta dva človeka pomoč v bolnišnici poiskala sama. Se pa številke še spreminjajo, je dodal Palčič.

V bolnišnice so med temi prepeljali devet težje poškodovanih, ni pa nobeden v življenjski nevarnosti.

Premik tovornjaka v levo preprečil masaker

Vodja službe za upravljanje prometa in prometne varnosti na Družbi za avtoceste v RS (Dars) Ulrich Zorin pa je opozoril, da je vse več ekstremnih vremenskih pojavov. Nanje v Darsu redno opozarjajo voznike, ki pa pogosto precenijo svoje zmožnosti. “Ne samo hitrost, pri voznikih opažamo tudi nepravilno varnostno razdaljo in pa nepravilno prehitevanje,” je dodal.

Točne okoliščine nesreče bo policija še raziskovala, je pa Palčič zanikal, da bi nesreči dodatno botroval tovornjak, ki naj bi stal na cesti: “To tovorno vozilo je v bistvu samo zapeljalo v levo in s tem preprečilo, da ni bilo masakra.” V nesreči so bili udeleženi trije tovornjaki, ki pa so imeli zaradi vsebine tovora dovoljenje za vožnjo, je dodal Palčič.

Glede snegobranov, ki so bili na tem odseku pred časom odstranjeni, pa je Zorin pojasnil, da niti tovrstna bariera ob tako močnih sunkih burje, kot so bili v nedeljo, ne bi bila učinkovita in ne bi zaustavila takšne snežne zavese. Po njegovih podatkih so bile izkušnje takšne, da se snegobrani v ekstremnih razmerah ne uporabljajo oziroma niso učinkoviti.

Nenaden pojav

Nedeljski pojav je bil tako nenaden, da ni prišlo do zaprtja ceste oziroma omejitve hitrosti, kar so sicer ukrepi, ki se jih v takšnih primerih poslužujejo na Darsu. Kritični odsek bodo v prihodnje sicer opremili z vremensko postajo, kakršne imajo drugod na kritičnih avtocestnih odsekih, je napovedal Zorin.

Vsi udeleženci novinarske konference so pohvalili hiter odziv in medsebojno koordinirano delovanje reševalnih in zdravstvenih služb, gasilcev, policije in Darsa. Darko Muhič iz regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko je pojasnil, da je reševalnim enotam na terenu v dobrih dveh urah uspelo oskrbeti oziroma poskrbeti za vse udeležence nesreče.

Postojnska občina je ponudila pomoč udeležencem v obliki hrane, pijače in nastanitve. Kot je poudaril župan Igor Marentič, je bilo videti, “kot da bi padel avion na avtocesto”, šlo pa je za situacijo, “ki je verjetno ni doživel še nihče”.

STA


Najbolj brano