Najhuje v okolici Jelšan

Bistriški in jelševski gasilci so skupaj s cestarji v soboto zvečer in v noči na nedeljo v okolici Jelšan reševali talce prvega letošnjega sneženja.

Gasilci so imeli veliko dela z drevesi, ki so se zaradi teže snega lomila in padala na cesto.  Foto: Pgd Ilirska Bistrica
Gasilci so imeli veliko dela z drevesi, ki so se zaradi teže snega lomila in padala na cesto.  Foto: Pgd Ilirska Bistrica

PRIMORSKA > “Pestro je bilo praktično povsod, najslabše razmere pa so bile v okolici Dolenjskega Potoka zaradi podrtih dreves,” je sobotno dogajanje včeraj orisal Karlo Šturm iz koprskega CPK. Njihovi cestarji so morali skupaj z jelševskimi in bistriškimi gasilci z glavne ceste proti Jelšanam reševati ujete potnike v vozilih, ki zaradi dreves niso mogli ne naprej ne nazaj. Med ujetimi je bila tudi policijska patrulja, menda pa je eno drevo padlo tudi na avto.

“V Jelšanah je v nekaj urah padlo 30 centimetrov snega. Ceste smo uspeli sproti čistiti, seveda pa je treba v takih razmerah imeti vozila opremljena za zimske razmere. Z opremljenimi vozili je šlo brez težav, z vozili z letnimi gumami in brez verig pa so vozniki seveda imeli težave,” je pojasnil Šturm. Še več snega, kar 40 centimetrov, pa so gasilci izmerili na Velikem Brdu, ki ga je nekaj dreves odrezalo od sveta.

“Drevesa se pod težo snega niso le lomila, ampak kar cela padala. Na glavni cesti so bila dodatna težava vozila, ki so se znašla med njimi,” je povedal poveljnik bistriških gasilcev Matej Ličan. Zaradi dreves so glavno cesto proti Jelšanam za nekaj ur zaprli za ves promet. Gasilci in cestarji so v soboto zvečer in v noči na nedeljo tako odstranjevali drevesa z glavne ceste in cest proti Velikemu Brdu ter Mali Bukovici.

V prvih nedeljskih urah so veje na cesti ovirale tudi promet od Podgrada proti Starodu, nekaj dreves pa je padlo tudi na cesto od Podgrada proti Ilirski Bistrici. V nedeljo zjutraj so bili brez elektrike v obeh Bukovicah, Dolenjah, Jelšanah, Novokračinah, Smrjah in na Sozah. Za razliko od sobote je bilo včeraj zaradi burje, ki je nanašala snežne zamete, najhuje na Postojnskem. Snežilo je tudi povsod v Istri, razen v pasu nekaj kilometrov ob morju in v piranski občini. Gasilci iz Pobegov in Čežarjev so morali tako pri Zabavljah iz snega vleči kombi.

DC


Najbolj brano