Nadzirali bodo voznike in pešce

Tudi novogoriški policisti so se v ponedeljek pridružili prvemu delu preventivne akcije za večjo varnost pešcev Bodi viden - bodi previden, ki bo trajala do 16. oktobra. Drugi del bo na vrsti februarja prihodnje leto. Na državni ravni jo načrtuje in vodi Javna agencija za varnost prometa v sodelovanju s policijo.

Policisti  beležijo vse več prometnih nesreč na zaznamovanih 
prehodih za pešce. Foto: Reuters
Policisti beležijo vse več prometnih nesreč na zaznamovanih prehodih za pešce. Foto: Reuters

NOVA GORICA > Namen nacionalne preventivne akcije je zmanjšanje števila prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci. Poleg tega želijo z njo zmanjšati tudi posledice tovrstnih nesreč ter povečati uporabo odsevnikov pri pešcih, ki so zaradi zmanjšane vidljivosti izpostavljeni večjemu tveganju, da bi bili udeleženi v prometni nesreči.

Pazijo tudi pešci in kolesarji

Od 3. do 16. oktobra bodo tako tudi policisti na območju novogoriške policijske uprave izvajali krajše poostrene nadzore na lokacijah, kjer zaznavajo težave z varnostjo pešcev, predvsem v bližini prehodov za pešce. Policisti zato opozarjajo vse udeležence v cestnem prometu na previdno vožnjo in dosledno spoštovanje cestnoprometnih predpisov. Voznike še posebej opozarjajo, naj bodo pozorni na pešce, ki so bolj ranljivi. Ravnajo naj odgovorno in strpno ter naj pod vplivom alkohola ne vozijo.

Poleg tega šibkejšim udeležencem - pešcem in kolesarjem - svetujejo, naj tudi sami poskrbijo za svojo varnost. S svojim ravnanjem naj ne spravljajo v nevarnost ne sebe ne ostalih udeležencev v prometu.

Policisti bodo poostreno nadzirali kršitve voznikov motornih vozil do pešcev, saj beležijo vse več prometnih nesreč s poškodbami na zaznamovanih prehodih za pešce. Preverjali bodo, ali vozniki spoštujejo prometne predpise, zlasti na območjih, kjer je veliko pešcev.

Na območju novogoriške policijske uprave se je od začetka letošnjega leta do vključno 1. oktobra zgodilo skupno 636 prometnih nesreč, v katerih je bilo udeleženih 17 pešcev. Dva sta utrpela hude poškodbe, 14 pa jih je odneslo z lahkimi poškodbami.

Jeseni in pozimi “nagaja” slabša vidljivost

Začenja se obdobje, ko bodo dnevi krajši, noči pa daljše, kar bo vplivalo na slabšo vidljivost, jesenske in zimske vremenske razmere pa bodo zaradi megle, dežja in snega manj ugodne. Policisti zato pričakujejo dodatno poslabšanje prometne varnosti med šibkejšimi udeleženci cestnega prometa. Svetujejo, naj pešci in kolesarji nosijo svetla oblačila, ob slabši vidljivosti (v mraku, ponoči, v megli) pa naj uporabljajo odsevna telesa (kresničke, odsevne trakove, odsevne brezrokavnike).

Do prometnih nesreč prihaja tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev (ki ne uporabljajo odsevnih teles in ne upoštevajo pravil o hoji izven naselij, nepravilno prečkajo ceste). Zlasti starejši in otroci so vse pogosteje žrtve prometnih nesreč zaradi napak ali kršitev predpisov, ki jih povzročijo sami. Večina takšnih nesreč se med drugim zgodi zaradi slabšanja psihofizičnih sposobnosti posameznika. Policisti bodo zato ugotavljali tudi kršitve pešcev, predvsem nepravilno hojo po cesti, neustrezno osvetlitev in nepravilno prečkanje cest. ANA CUKIJATI


Najbolj brano