Na štedilniku grel doze montažne pene

Danes okoli poldneva je 68-letni domačin iz Vrbovega na ploščo štedilnika položil šest doz poliuretanske pene. Po nekaj minutah je silovito počilo. Dve dozi je razneslo, vroča pena je hudo opekla domačina in zanetila požar v kuhinji.

 Foto: Pgd Ilirska Bistrica
Foto: Pgd Ilirska Bistrica

VRBOVO > Nevarno početje je 68-letnika iz Vrbovega pri Ilirski Bistrici drago stalo. Ker naj bi bila poliuretanska montažna pena v dozah že precej trda, naj bi se odločil, da jo bo nekoliko segrel. Na ploščo klasičnega štedilnika na drva je tako položil pet ali šest doz in počakal, da bi se pena v njih segrela.

Namesto uporabne pene je čez nekaj minut dobil bolečo izkušnjo. Najmanj dve dozi sta zaradi segrevanja eksplodirali, pena se je razpršila po kuhinji in zanetila požar na fotelju in kuhinjskih omaricah. Nekaj pene je zadelo tudi moškega v roke, obraz in prsi ter ga hudo opeklo. Na kraj so takoj prihiteli domačini, ki so požar v kuhinji skušali pogasiti z ročnimi gasilniki, dokončno pa so ga pogasili in prezračili prostor bistriški gasilci. Medtem so bistriški reševalci oskrbeli opečenega domačina in ga odpeljali na zdravljenje v bolnišnico.

Segrevanje poliuretanske pene v dozah pod pritiskom je prepovedano, dozo je treba po navodilih proizvajalcev zaščititi celo pred soncem in visokimi temperaturami. Če je pena v dozah hladna, jo lahko segrejemo le tako, da dozo potopimo v vodo, ki ima lahko največ 40 stopinj Celzija.

DANIJEL CEK


Najbolj brano