Na sojenju Ghilardiju nastopile priče ropa sežanske banke

Na okrožnem sodišču v Kopru se je nadaljevalo sojenje Cesareju Ghilardiju, obtoženemu sodelovanja pri oboroženem ropu bančne poslovalnice v Sežani septembra 2012.

Koprsko sodišče Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Koprsko sodišče Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Med drugimi sta pričala moška, ki sta bila v času ropa v banki. Oba sta izpovedala, da se je vse zgodilo izredno hitro, zaradi groženj z orožjem pa se nista spomnila vseh podrobnosti.

Še najbolj natančen opis dogajanja je podal Zdenko Lutman, sicer upokojeni častnik Slovenske vojske. Ta je najprej opazil “stražarja”, ki se je postavil pred avtomatska vhodna vrata na način, da so ta ostala odprta, šele zatem pa tudi dva pajdaša, ki sta zbežala iz banke. Pred poslopjem je vse tri v vzvratno parkiranem twingu čakal še četrti sostorilec.

Moški so bili pokriti s kapami oziroma rutami, po konstituciji pa sta dva bila višja, eden pa manjše postave, visok med 165 in 170 centimetri. Ta je tudi deloval bolj gibčno, čeprav je bil čokat. Na vprašanje, kaj razume z izrazom čokat, je priča odgovorila, da je to človek širših ramen in močnejših nog. Ob pogledu na obtoženega Cesareja Ghilardija je Lutman nato ocenil, da je bil ropar malo močnejši, po sami višini pa bi ustrezal Ghilardiju. Ropar se je sicer med begom spotaknil in ga priča ni videla vzravnanega, ampak v sklonjenem položaju.

V omenjeni kazenski zadevi je za konec meseca razpisan še en narok, pričakovati pa je, da jih bo pred sklenitvijo dokaznega postopka sledilo vsaj še nekaj.

Italijan Ghilardi je obtožen sodelovanja pri oboroženem ropu banke v Sežani septembra 2012, ko so štirje roparji odnesli za 238.000 evrov gotovine. Za omenjeni rop je sodišče že pravnomočno obsodilo Ruggera Marcasolija in Maria Bonaldo, še enega sostorilca pa do zdaj niso identificirali.

Ghilardi je na začetku glavne obravnave v septembru zanikal krivdo. Med drugim naj bi ga bremenile tudi sledi DNK, ki so jih preiskovalci našli na predmetih, ki so jih uporabili roparji. Te okoliščine je Ghilardi sicer pojasnil s tem, da je poznal obsojenca in v enem primeru tudi sedel v avtomobil, ki sta ga domnevno uporabila pri ropu, pri čemer naj bi se tudi dotaknil predmetov v vozilu.

STA


Najbolj brano