V sumljivem paketu s srčki sumljivi rastlinski delci (foto)

“Oprostite, stavbo moramo evakuirati,” je okoli 9.40 v eni od sodnih dvoran koprskega sodišča, kjer so ravno zasliševali koordinatorja mednarodne kriminalistične preiskave, povedal varnostnik in vse pozval, naj zapustijo stavbo. V vložišču sodišča so namreč dobili sumljiv paket, ovit v darilni papir. Policista iz specialne enote sta okoli 12.30 zapustila sodišče, saj sta ugotovila, da v paketu ni bilo nič nevarnega. Po naših informacijah so bili v paketu delci rastline.

Sodno stavbo so zaradi sumljive pošiljke v vložišču policisti in 
varnostniki izpraznili. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Sodno stavbo so zaradi sumljive pošiljke v vložišču policisti in varnostniki izpraznili. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Običajen ponedeljkov delovni ritem na koprskem sodišču je okoli 9.20 prekinila novica, da je uslužbenka iz vložišča med pošto našla sumljiv paket. Zavit je bil v darilni papir s srčki, nato pa še oblepljen.

Naslovljen je bil samo na koprsko okrožno sodišče, ni pa bilo napisano, komu je namenjen. Na zadnji strani paketa naj bi bilo napisano ime domnevnega pošiljatelja. Ob premikanju manjšega paketa naj bi bilo slišati tudi sumljiv zvok. Uslužbenka je zato poklicala policiste. Ti so takoj zavarovali ožje in širše območje sodišča. Varnostniki pa so izpraznili sodne dvorane.

V eni od dvoran je ravno takrat pričal koordinator večje mednarodne kriminalistične preiskave, njegovo zaslišanje je prekinil varnostnik, ki je vse pozval, da zaradi sumljivega paketa v vložišču zapustijo dvorano. Pravosodni policisti so morali v koprski pripor odpeljali dva obtožena, domnevna člana organizirane kriminalne združbe, ki naj bi trgovala s prepovedano drogo. Ostali, poleg obtoženih tudi odvetniki in tožilka, pa so morali počakati na novico o tem, kdaj se bo nadaljevala obravnava.

Policisti so s trakom omejili dostop do vhoda v sodno stavbo, tako da so se morali obrniti tudi tisti, ki so imeli dopoldne opravke ali obravnave na sodišču. Na sodnijo sta bila namenjena tudi izolski župan Igor Kolenc in nekdanja izolska županja Breda Pečan, a je bila obravnava preložena.

Poleg policistov in kriminalistov, ki so varovali območje, sta kasneje prišla še kriminalistična tehnika, okoli 11.30 pa iz Ljubljane še policista iz specialne enote oziroma njihovega oddelka za protibombno zaščito. Bombni tehnik je paket v vložišču pregledal z rentgenom in kmalu ugotovil, da v njem ni eksplozivne naprave oziroma snovi. “Pošiljka ni bila nevarna za zdravje, življenje ali premoženje ljudi,” je pojasnila tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec. Kdo je poslal sodišču paket, so policisti danes še preverjali. Kot smo izvedeli, so bili v njem rastlinski delci. Če gre za prepovedano rastlinje, naj bi pokazala analiza. Na sodišču ob evakuaciji ni bilo čutiti nobenega preplaha, glede na vsebino paketa pa se zdi, da si je nekdo privoščil neslano šalo.

Policisti so ogled končali ob 12.35. Najprej so v stavbo spet lahko vstopili varnostniki, nato so policisti poklicali predsednico okrožnega sodišča Darjo Srabotič, zatem pa so se na delo lahko vrnili še ostali zaposleni, ki so tri ure v bližini čakali na razplet dogajanja.

Predsednica sodišča Darja Srabotič je pojasnila, da so sodniki, kolikor je bilo to mogoče, popoldne nadaljevali z obravnavami. Koliko glavnih obravnav je odpadlo, popoldne še ni mogla povedati. Z zaslišanjem koordinatorja preiskave pa se je popoldne nadaljevalo tudi sojenje že omenjenim članom kriminalne združbe.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano