Na razpis Morsa za nakup brezpilotnikov prispelo pet ponudb

Na javno naročilo ministrstva za obrambo (Mors) za nakup brezpilotnih letal razreda mini se je prijavilo pet ponudnikov. Najnižjo ceno je ponudila družba Teamnet Croatia, ki za posamezen komplet treh brezpilotnih letalnikov s pripadajočo opremo zahteva 408.662 evrov. Prvi komplet naj bi ministrstvo predvidoma naročilo leta 2016.

Komplet brezpilotnih letal bo namenjen opazovanju prostora 
na taktični ravni z namenom zagotavljanja zaščite sil pri 
izvajanju nalog na misijah. Letala bodo tudi v pomoč sistemu 
varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Fotografija je 
simbolična. Foto: STA
Komplet brezpilotnih letal bo namenjen opazovanju prostora na taktični ravni z namenom zagotavljanja zaščite sil pri izvajanju nalog na misijah. Letala bodo tudi v pomoč sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Fotografija je simbolična. Foto: STA

LJUBLJANA > Na javnem odpiranju ponudb je Aleksander Kuntarič z Morsa povedal, da so vse ponudbe prispele pravočasno. Drugo najnižjo ceno je ponudila družba Micos in sicer 437.500 evrov. Ponudba družbe C-Astral znaša 441.364 evrov, podjetja Aeronautics Limited pa 530.000 evrov. Najdražjo ponudbo je podalo podjetje Survey Copter in sicer 1,124 milijona evrov. Vse cene predstavljajo skupno vrednost ponudbe brez DDV.

Po besedah Kuntariča zdaj sledijo podrobnejši pregled ponudb, pogajanja o ceni in testiranja ponujene opreme. Testiranje bi se lahko začelo že konec junija.

Na ministrstvu bodo izbrali najugodnejšega ponudnika. Kdor bo dobil posel, bo z ministrstvom sklenil triletni okvirni sporazum za nakup brezpilotnih letal, ministrstvo pa bo komplete naročilo v okviru razpoložljivega denarja.

Prvi komplet, vreden približno 400.000 evrov, naj bi ministrstvo predvidoma naročilo v letu 2016. Komplet sestavljajo trije letalniki, zemeljska kontrolna postaja, lansirni sistem, prenosni video sprejemnik z napajanjem, rezervno orodje in pribor ter nadomestni deli.

Komplet brezpilotnih letal bo namenjen opazovanju prostora na taktični ravni z namenom zagotavljanja zaščite sil pri izvajanju nalog na misijah. Letala bodo tudi v pomoč sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Predvideni nakup brezpilotnikov je že naletel na nekaj kritik, zdaj že nekdanji minister za obrambo Janko Veber pa je načrtovano nabavo opreme opravičeval tudi s prihranki, ki jih taka oprema prinaša.

STA


Najbolj brano