Na novogoriških cestah vse več prometnih nesreč s pešci

Policisti na novogoriškem območju v zadnjem obdobju in v minulem letu med udeleženci prometnih nesreč vse pogosteje zaznavajo pešce in s tem povezane hujše poškodbe oziroma smrtne primere v cestnem prometu. Lani je bilo tako v nesrečah na tamkajšnjih cestah udeleženih 36 pešcev, tri osebe so umrle, devet pa jih je bilo huje poškodovanih.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

NOVA GORICA > Kot so danes sporočili iz Policijske uprave Nova Gorica, je trend naraščanja udeležbe pešcev v prometnih nesrečah sicer zaznati že nekaj let. Število udeleženih pešcev v prometnih nesrečah se je namreč opazno povečalo, najbolj prav lani. Krivci za takšne nesreče so večinoma vozniki motornih vozil, le dobra petina vseh udeleženih pešcev je bila tudi povzročiteljev prometnih nesreč.

Na policiji opozarjajo, da pešci sodijo med najbolj ogrožene udeležence v cestnem prometu. To potrjujeta prav zadnji dve nesreči s smrtnim izidom v Idriji in Šempetru pri Gorici, kjer sta bili žrtvi starejši peški ob prečkanju označenih prehodov za pešce v naselju.

Prav zato policisti opozarjajo voznike motornih vozil, naj upoštevajo prednost, ki jo imajo pešci na urejenih prehodih, še posebej pa opozarjajo na previdnost in pozornost na pešce v času zmanjšane vidljivosti, ko so dnevi krajši in deževni dnevi bolj pogosti. Večina prometnih nesreč se je namreč zgodila v okoliščinah, ko vozniki v naselju zaradi neprilagojene hitrosti niso mogli ustaviti vozila pred prehodom za pešce ali pa so pešca spregledali.

Hkrati pa na policiji poudarjajo, da lahko tudi pešci s svojim ravnanjem pomembno prispevajo k večji varnosti. Gre predvsem za pravilno prečkanje vozišča na označenih mestih, upoštevanje zelene luči v semaforiziranih prehodih, predvsem pa za pravilno hojo ob cestišču izven naselja in zelo pomembno uporabo svetlejših oblačil in odsevnih predmetov, s katerimi lahko povečajo svojo vidnost.

Zaradi stopnjevanja tovrstne problematike v PU Nova Gorica že izvajajo dodatne ukrepe za večjo varnost pešcev. Policisti so v jutranjih urah, v času prihoda ljudi v službo oziroma otrok in dijakov v šolo, poostrili nadzor na mestnih ulicah in avtobusnih postajališčih. Prav tako posebno pozornost namenjajo nadzoru v večernih urah na najbolj obremenjenih prehodih za pešce, so še sporočili iz PU Nova Gorica.

STA


Najbolj brano