Na nebojno misijo v Afganistan odhaja drugi slovenski kontingent

Na mednarodno operacijo Odločna podpora (Resolute Support) v Afganistan je danes odšel drugi sedemčlanski kontingent Slovenske vojske. Kontingent bo v tej nebojni operaciji deloval šest mesecev, predvideni pa sta še dve šestmesečni rotaciji, so sporočili iz Slovenske vojske.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LJUBLJANA > Naloge slovenskega kontingenta so pridobivanje, usposabljanje, vodenje in razvoj kadra, pri čemer jih pripadniki Slovenske vojske opravljajo kot mentorji 207. korpusa afganistanske vojske v poveljstvu za usposabljanje in svetovanje Zahod v Heratu.

Napotitev slovenskih vojakov na nebojno misijo Odločna podpora je posledica dopolnitve strategije delovanja Slovenije v prizadevanjih mednarodne skupnosti za stabilizacijo Afganistana in sklepa o napotitvi, ki ju je sprejela vlada, pojasnjujejo v SV.

Slovenska vojska v prizadevanjih za stabilizacijo Afganistana sodeluje od leta 2004, skupaj pa je tam delovalo 1273 pripadnikov. Zadnja vojaka 21. slovenskega kontingenta na misiji Isaf, predhodnici Odločne podpore, sta delo končala decembra 2014.

STA


Najbolj brano