Čez vikend naj bi izginjalo več sto evrov gotovine

Ker poravnava med strankama ni uspela, se je danes na koprskem delovnem sodišču z glavno obravnavo nadaljevala pravda med nekdanjim vodjo piranskega Akvarija Valterjem Žižo in piransko srednjo šolo. Žiža slednjo kot upravljavca Akvarija toži zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Na koprskem delovnem sodišču se je nadaljevala pravda 
nekdanjega vodje piranskega akvarija Valterja Žiže, ki toži 
piransko srednjo šolo kot upravljalca zaradi izredne odpovedi 
pogodbe o zaposlitvi. Foto: Nataša Čepar
Na koprskem delovnem sodišču se je nadaljevala pravda nekdanjega vodje piranskega akvarija Valterja Žiže, ki toži piransko srednjo šolo kot upravljalca zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Foto: Nataša Čepar

KOPER > “Moje zaupanje v Valterja je bilo visoko,” je na zaslišanju poudaril ravnatelj Gimnazije, elektro in pomorske šole Piran, Borut Butinar. Nato so po njegovih besedah začeli sumiti, da se nepravilnosti v povezavi s poslovanjem piranskega Akvarija niso mogle dogajati brez vedenja vodje in Valterju Žiži dali izredno odpoved iz krivdnih razlogov. Ta na sodišču zdaj dokazuje, da odpoved ni bila utemeljena in pravočasna.

Mešetarili naj bi z vstopnicami

Butinar je na sodišču pojasnil, da je bila razlog za odpoved Žiži ugotovitev, da je nekdanji vodja v Akvarij sprejel skupino otrok v času neobratovanja, in sicer ne da bi o tem obvestil upravljalca. To je bil tudi povod, da je piranska srednja šola podrobneje začela spremljati poslovanje Akvarija, najeli so tudi detektiva in revizijsko službo. Preiskava je pokazala na nepravilnosti pri izdajanju vstopnic, posledično pa manku denarja. Čez vikende naj bi izginjalo tudi do 300 evrov gotovine. Kot ocenjuje Butinar, je to letno naneslo 15.000 evrov.

“Do konca nisem verjel, da je sodeloval,” je o Žiži dejal Butinar, ko pa so z dokazi iz preiskave soočili takratno blagajničarko v Akvariju, je ta priznala, da so si denar razdeljevali tudi preko vodje. Povedala je tudi, da ji je Žiža pojasnil, kako izklopiti nadzorne kamere. Pri tem se je morala nemalo potruditi, saj so jo kamere pred prekinitvijo posnele, kako pleza za omaro, da bi jih izklopila.

Padle so kazenske ovadbe

Blagajničarka je sporazumno odpoved delovnega razmerja podala sama, srednja šola pa je zoper njo in Žižo tudi podala kazenske ovadbe. Postopki v zvezi s tem še tečejo, na delovnem sodišču pa je včeraj pričala tudi pomočnica ravnatelja, Sabina Kravos Jugovac, ki zdaj v Akvariju skrbi za nadzor poslovanja, organizacijo, promocijo in novosti. Potrdila je pričevanje ravnatelja, da so za nepravilnosti izvedeli, ko so se zaradi obiska skupine, po katerem so iz trgovine v Akvariju izginili artikli, poglobili v njegovo poslovanje.

EVA BRANC


Najbolj brano