Na domnevno izčrpavanje Trgoavta opozorila anonimka

Sojenje Igorju Jerotu in Leonu Durakoviću, ki jima tožilstvo očita oškodovanje upnikov, se, kot kaže, bliža koncu. Na zadnji obravnavi se je kazenski senat zakopal v številne listine iz zajetnega sodnega spisa, v katerih je zajeta tudi kronologija domnevnega izčrpavanja Trgoavta.

Sojenje Igorju Jerotu (prvi z leve) in Leonu Durakoviću (prvi z 
desne) se preveša k sklepnim dejanjem. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Sojenje Igorju Jerotu (prvi z leve) in Leonu Durakoviću (prvi z desne) se preveša k sklepnim dejanjem. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Okrožna Sodnica Meri Mikac, ki vodi kazenski senat, je na začetku glavne obravnave prejšnji četrtek omenila, da je pričakovala spremembo obtožnice, ki naj bi jo tožilstvo pripravilo na podlagi izvedenih dokazov, a za zdaj spremembe še ni vložilo. Zato je senat nadaljeval z branjem listin glede na prvotno obtožbo. Ta Igorju Jerotu, nekdanjemu lastniku in predsedniku nadzornega sveta Trgoavta, ter Leonu Durakoviću, ki je bil v Trgoavtu vodja maloprodaje in na papirju tudi član nadzornega sveta, očita, da sta oškodovala upnike Trgoavta.

Skupaj s pokojnim predsednikom uprave Matjažem Cegnarjem naj bi jih oškodovala za 343.000 evrov. Jerotu pa tožilstvo očita še ponarejanje listin.

Očitke zanikata

Tako Jerot kot Duraković očitke tožilstva vztrajno zanikata. Po obtožbi naj bi s Trgoavta (v stečaju) na družbo Neo Leasing, večinsko lastnico podjetja, preusmerila finančni tok. V Trgoavtu naj bi izdajali fiktivne račune za domnevno fiktivne storitve Neo Leasinga, a je Jerot to odločno zavrnil, češ da so res opravljali določene storitve za Trgoavto.

Na Neo Leasing so preusmerili tudi dnevne izkupičke Trgoavta. Tožilstvo Jerotu očita še sporno prodajo nepremičnin Trgoavta. Obtoženi je v svojem dodatnem zagovoru pojasnil, da so s prodajo nepremičnin v Postojni, Metliki, Cerknici in Krškem poplačali dolgove do ključnih dobaviteljev Trgoavta, ki so se vlekli še iz leta 2009.

Po obtožbi naj bi bila sporna tudi prodaja motornih koles in koles hčerinski družbi Trgoavta na Hrvaškem. “Nikoli ni nihče pomislil, da bi s tem oškodovali upnike,” je na eni od zadnjih obravnav zatrdil Jerot.

Opozoril na zmanjševanje stečajne mase

Sojenje Jerotu in Durakoviću se je začelo v začetku junija, kazenski senat je doslej zaslišal že večino predlaganih prič in izvedenca ekonomske stroke, na zadnji obravnavi pa je pregledal listine, ki so v obsežnem sodnem spisu. Najprej je sodnica Mikac prebrala anonimno prijavo, ki je je neznani pisec poslal na upravo kriminalistične policije novembra leta 2011. V njej je opozarjal na sume pranja denarja in utajo davkov, ki naj bi jo zagrešili odgovorni v Trgoavtu. Med drugim je opozoril na sumljiva prenakazila dnevnih izkupičkov iz trgovin Trgoavta na račun Neo Leasinga. Pisec je sklepal, da gre za izčrpavanje Trgoavta in načrtno zmanjševanje stečajne mase.

V sodnem spisu je tudi več listin, ki jih je nekdanji sindikalni zaupnik Blaž Baldaš izročil kriminalistom koprske policijske preiskave. Ko ga je senat zaslišal kot pričo, je med drugim dejal, da so Trgoavto takratni odgovorni hoteli preprosto uničiti. Med gradivom je seznam 20 vozil, ki jih je Trgoavto za dobrih 46.000 evrov oktobra leta 2011 prodal Neo Leasingu. Ta pa jih je nato z najemno pogodbo spet predal Trgoavtu. Mesečna najemnima je po pogodbi znašala 3050 evrov. Iz listin, ki so v sodnem spisu, je razvidno, da naj bi šlo za medsebojne kompenzacije.

V spisu tudi poročilo o Cegnarjevi smrti

Sodnica je prebrala pogodbe o prodaji nepremičnin Trgoavta Neo Leasingu, ki jih je ta nato prodal naprej. Nepremičnina v Cerknici je bila tako, denimo, ocenjena na nekaj več kot 25.000 evrov, Neo Leasing pa jo je nato prodal za 105.000 evrov.

Med dokumentacijo je tudi dopis o smrti Matjaža Cegnarja, ki je umrl med kriminalistično preiskavo. Izginil je že avgusta leta 2012, nekaj časa je bil celo na seznamu pogrešanih. Nato pa so na Gorenjskem našli njegovo truplo, a je šele analiza DNK z gotovostjo potrdila, gre prav zanj. Med listinami je tudi nekaj dokumentov o tem, da se je Jerot z indonezijskimi partnerji dogovarjal za novo dokapitalizacijo Trgoavta, a je ta po njegovih besedah padla v vodo, ko so ga na Banki Slovenije prijeli s ponarejenimi dolarji in evri. Kazen za to kaznivo dejanje, štiri leta zapora, Jerot še prestaja.

Sojenje zaradi domnevnih zlorab v Trgoavtu se bo nadaljevalo prihodnji ponedeljek.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano