Na čelu NKBM odslej Robert Senica

Nadzorni svet Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) je danes iz zdravstvenih razlogov odpoklical Aleša Hauca s položaja predsednika uprave in za novega prvega moža te druge največje slovenske banke imenoval Roberta Senico, je po seji povedal prvi nadzornik Peter Kukovica.

Robert Senica
Robert Senica 

MARIBOR > Robert Senica je bil namestnik Aleša Hauca v tričlanski upravi.

“Nadzorni svet je na današnji seji sprejel sklep o odpoklicu Hauca z mesta predsednika uprave NKBM zaradi nesposobnosti voditi posle iz zdravstvenih razlogov, zaradi česar niso nastale okoliščine, ki bi utemeljevale izplačilo odpravnine ali nadomestila za izplačilo konkurenčne klavzule. Uprava banke bo Haucu ponudila novo pogodbo o zaposlitvi za drugo ustrezno delovno mesto,” je povedal Peter Kukovica.

Hauc je po daljši bolniški odsotnosti nadzornemu svetu podal predlog za sporazumno razrešitev s položaja predsednika uprave. Položaj prvega moža zdaj 100-odstotno državne NKBM je prevzel konec aprila 2012, do njegovega odhoda pa prihaja v zadnji fazi privatizacije banke.

“Nadzorni svet ceni prizadevanja Hauca v preteklih dveh letih, saj se je NKBM vrnila na pot uspešne in dobičkonosne bančne skupine,” je povedal Kukovica. “Minuli leti sta bili zelo zahtevni tako za vodstvo banke kot druge zaposlene, opravljeno pa je bilo obsežno delo v sklopu uresničevanja načrta prestrukturiranja in zavez banke in države, danih Evropski komisiji. Rezultat teh prizadevanj je po več letih težav in izgub ponovno pozitivno poslovanje NKBM in celotne skupine. Tako je zdaj NKBM veliko bolje pripravljena na prihodnje izzive, pri čemer ostaja osrednja naloga vodstva banke in njenih zaposlenih nadaljnje uresničevanje načrta prestrukturiranja NKBM in zavez Evropski komisiji,” je dodal.

Nadzorni svet je za novega predsednika uprave NKBM imenoval Senico, ki je bil član uprave NKBM od 1. avgusta 2014, Sabina Župec Kranjc pa ostaja članica uprave banke. “Z imenovanjem predsednika uprave je tako zagotovljena nadaljnja operativnost uprave, ustrezno korporativno upravljanje banke in njeno nemoteno poslovanje tudi v prihodnje. Nadzorni svet pričakuje, da bo poslovanje NKBM tudi v prihodnje nemoteno, uspešno in učinkovito ter v skladu z zastavljenimi poslovnimi cilji in potrjenim finančnim načrtom za leto 2015,” je povedal Kukovica.

Senica je bil v upravi NKBM zadolžen za področje komerciale. Kot izhaja iz njegovega življenjepisa, objavljenega na spletni strani NKBM, je svojo kariero začel leta 2000 v Banki Celje. V letih od 2007 do 2013 je bil zaposlen v Hypo Leasingu na različnih vodilnih delovnih mestih, od januarja 2013 pa je kot predsednik uprave Poštne banke Slovenije skrbel za vodenje 242 zaposlenih, krizni management in tržno repozicioniranje banke.

Do menjave na vrhu NKBM prihaja v času, ko je banka v zadnji fazi privatizacije in sredi postopka poslovnega in organizacijskega preoblikovanja. Hauc je banko vodil skozi krizna leta, ko se je zaradi bremen iz predkriznih časov in posledične rasti slabih posojil znašla v tako težavnem položaju, da jo je morala država večkrat dokapitalizirati, konec leta pa v okviru obsežne sanacije največjih slovenskih bank tudi dokončno nacionalizirati in del slabih terjatev prenesti na Družbo za upravljanje terjatev bank.

Zaradi obsežne državne pomoči banki se je morala Slovenija zavezati, da bo banko do konca tega leta privatizirala. Postopek prodaje, ki je tik pred zaključkom, vodi Slovenski državni holding, zavezujoči ponudbi pa naj bi neuradno oddala madžarska banka OTP in finančni sklad Apollo. Kukovica v današnji izjavi za medije ni želel odgovarjati na novinarska vprašanja, po poročanju časnika Večer pa naj bi bila odločitev o kupcu banke znana do konca marca.

STA


Najbolj brano