Na brniškem letališču zasilno pristalo vojaško letalo

Brniško Letališče Jožeta Pučnika je bilo danes zaradi prisilnega pristanka letala Slovenske vojske (SV) nekaj časa zaprto. Ministrica za obrambo Andreja Katič je ob robu današnje seje vlade novinarjem povedala, da je letalo pospremil tudi pilatus.

Brniško letališče je bilo danes zaradi prisilnega pristanka 
letala Slovenske vojske nekaj časa zaprto.  Foto: STA
Brniško letališče je bilo danes zaradi prisilnega pristanka letala Slovenske vojske nekaj časa zaprto.  Foto: STA

LJUBLJANA > Po besedah ministrice Andreje Katič je bilo letalo na redni poti v Prištino z namenom rednega oskrbovanja Slovenske vojske, vendar je imelo težave s pristajalnim podvozjem. Ker tam ni bilo mogoče preveriti, ali se kolo spušča ali ne, se je letalo vrnilo v Slovenijo. Ugotovili so, da je šlo za manjšo napako, tako da je letalo lahko normalno pristalo.

“Na srečo se je vse končalo srečno, letalo je ob 9.30 pristalo na Brniku,” je pojasnila Katičeva.

Tiskovni predstavnik generalštaba Slovenske vojske Simon Korez je pojasnil, da je tehnična težava letalo SV Turbo Let L-410 doletela kmalu po vzletu ob 8.30, ko je bilo že izven območja letališča, a še vedno v slovenskem zračnem prostoru. “Posadka je zaznala težave na podvozju in se odločila, da letalo obrne in se vrne na letališče,” je povedal Korez.

Po njegovih besedah je bilo letalo namenjeno v Prištino za oskrbo kontingenta SV na Kosovu. Na krovu so bili trije člani posadke in en potnik, član SV.

Korez je povedal, da se v tovrstnih primerih aktivira letalo pilatus, ki je preverjal stanje v zračnem prostoru in spremljal letalo v težavah. Letalo je kljub tehnični težavi varno pristalo.

Na Aerodromu Ljubljana so pojasnili, da je bila zaradi incidenta za okoli pol ure zaprta vzletno-pristajalna steza, dokler ni bila izključena možnost, da bi lahko prišlo do nesreče oziroma do kakšnega drugega dogodka, ki bi lahko vplival na varnost prometa na letališču.

“Ko je letalo pristalo in bilo odstranjeno s steze, smo letališče spet odprli,” je povedala vodja korporativnega komuniciranja na letališču Brigita Zorec. Po njenih besedah je zaradi incidenta prišlo do nekaj manjših zamud. Eno letalo pa so morali začasno preusmeriti v Zagreb, od koder pa je pozneje nadaljevalo pot proti Letališču Jožeta Pučnika in tam tudi pristalo.

STA


Najbolj brano