Danes že dva voznika vozila po avtocesti v nasprotno smer

Na prometno-informacijskem centru so samo danes opozarjali na dva voznika, ki sta po avtocesti vozila v napačni smeri. Policija voznikom, ki se znajdejo v takšni situaciji, svetuje, naj vozilo takoj ustavijo in jih o tem obvestijo. Dodajajo, da je vožnja v nasprotni smeri izredno nevarna, pogosto pa so vzrok slabše psihofizične sposobnosti voznika.

Fotografija je simbolična. Foto: Tina Čič
Fotografija je simbolična. Foto: Tina Čič

LJUBLJANA > Kot dodaja policija, naj voznik vozilo po možnosti ustavi izven vozišča, tako, da ne ogroža sebe in drugih prometnih udeležencev. Policisti pa bodo nato poskrbeli za ustrezno zavarovanje kraja.

Ostalim voznikom svetujejo, naj zmanjšajo hitrost, po potrebi vključijo vse štiri smerne utripalke in vozijo še posebej previdno, če so obveščeni, da po avtocesti iz nasprotne smeri prihaja vozilo. V tem času naj vozijo po desnem smernem vozišču in naj ne prehitevajo.

Samo danes je prometno-informacijski center opozarjal na dva primera, ko sta voznika na primorski in dolenjski avtocesti vozila po napačni strani avtoceste.

Med najpogostejše razloge za vožnjo v nasprotno smer po avtocestah policija uvršča slabše psihofizične sposobnosti voznika za vožnjo. Kot so navedli na policiji, zlasti nekateri starejši občani niso vajeni vožnje po avtocestah in nehote zapeljejo v nasprotno smer vožnje.

Med vzroki je tudi namerna vožnja v nasprotno smer, in sicer voznik ne upošteva prometne signalizacije, objestno vozi, ali pa so tovrstne vožnje posledice stav. Prav tako se vozniki ne zavedajo svojega dejanja, če vozijo pod vplivom alkohola ali mamil oziroma drugih psihoaktivnih snovi, navaja policija.

Policisti takšne kršitve neposredno zaznajo sami ali pa jih o tem obvestijo vozniki, ki so kršitev opazili. V takšnih primerih poskušajo policisti nevarnega voznika čimprej ustaviti in vozilo odstraniti s cestišča.

O nevarnosti, ki grozi drugim voznikom, obveščajo medije in upravljavca ceste. Kršitelju policija določi sankcijo in poskrbi za varen odvoz vozila. Če kršitelja ne izsledijo takoj, začnejo zbirati dejstva o okoliščinah prekrška, ki so potrebna za prekrškovni postopek, še piše v preventivnih nasvetih policije.

STA


Najbolj brano