Hitra cesta Nanos-Vipava zaprta v obe smeri za ves promet

Burja je začela kazati zobe. Hitra cesta Nanos-Vipava je zaprta v obe smeri za ves promet, primorska avtocesta je zaradi burje zaprta med priključkoma Kastelec in Kozina v smeri proti Ljubljani, opozarja Prometno-informacijski center za državne ceste. Voznikom odsvetujejo vožnjo na to območje.

Predmeja danes ... Foto: Božo Vidic
Predmeja danes ... Foto: Božo Vidic

LJUBLJANA > Po sprostitvi tovornega prometa na avstrijski meji so za tovorna vozila popoldne odprli tudi mejo z Italijo, nato pa prepoved tovornega prometa preklicali še iz smeri Hrvaške in Madžarske. Tovornih vozil tudi ne izločajo več na avtocestnih počivališčih. Na nekaterih odsekih cest sicer prepoved ostaja, navajajo na prometno-informacijskem centru.

Zaradi zaprtih mej za tovorna vozila so na mejnih prehodih v smeri vstopa in izstopa iz države tovorna vozila čakala tudi več ur. Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je tako denimo pred mejnim prehodom Fernetiči nastal 15-kilometrski zastoj tovornih vozil.

Po zadnjih podatkih Agencije RS za okolje bo najmočneje snežilo predvsem v petek do večera, medtem ko ponoči ni pričakovati toliko padavin. Predvidoma bo do sobote zjutraj v južni in jugovzhodni Sloveniji padlo od 30 do 60, drugod v notranjosti pa večinoma od 20 do okoli 30 centimetrov snega. Burja na Primorskem se bo še krepila. V Vipavski dolini sunki zdaj presegajo hitrost 120 kilometrov na uro. Najmočnejša bo predvidoma od danes ponoči do petka sredi dneva, na izpostavljenih mestih so možni sunki tudi nad 150 kilometrov na uro. Vetrovno bo tudi drugod po Sloveniji, predvsem v višjih legah. Veter bo prenašal sneg in gradil snežne zamete.

Medtem ko so tovorni promet iz Avstrije sprostili že dopoldne, iz Italije pa ob 14. uri, promet tovornjakov iz Madžarske ni bil dovoljen do 15.30, je pojasnil vodja avtocestne baze Murska Sobota Stanislav Tratar. Ob sprostitvi prometa obstaja nevarnost, da bi tovornjaki iz italijanske smeri pripeljali v Pomurje ravno v času močnega sneženja, ki je še vedno napovedano, Madžari pa bi zaprli mejo, tako da bi tovornjaki ostali pred njo. To za Družbo za avtoceste RS (Dars) pomeni velike težave, saj pomurka nima odstavnih pasov in tovornjaki zato stojijo na voznem pasu, v tem primeru pa je pluženje oteženo oziroma celo onemogočeno, saj imajo le dve vozili, ki sta tako ozki, da lahko vozita mimo stoječih tovornjakov.

Burja:

> Primorska avtocesta je med priključkoma Kastelec in Kozina, v predoru Kastelec, zaprta proti Ljubljani, promet je preusmerjen na izvoz Kastelec.

> Primorska hitra cesta je med CP Nanos in priključkom Vipava zaprta v obe smeri (4. stopnja). Na hitri cesti med Vipavo in Selom in na regionalni cesti Razdrto - Vipava - Ajdovščina je prepovedan promet za hladilnike in vozila s ponjavami ter avtobuse (3. stopnja).

> Na cesti Selo - Nova Gorica in Tri hiše - Volčja Draga je prepovedan promet kamp prikolice, hladilnike in vsa vozila s ponjavami (2. stopnja).

> Ajdovščina - Selo prepovedan promet kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8t (1. stopnja).

> Ponekod na Primorskem, predvsem med Postojno in Kozino, so zaradi burje snežni nanosi.

> Zaradi močnega vetra je promet oviran ponekod na Štajerskem.

Zaradi močne burje voznikom odsvetujejo vožnjo na to območje.

Prepoved na tovorni promet:

> za priklopnike in polpriklopnike je prepoved prometa: na Hrvaško na MP Gruškovje, Petrina in Babno Polje ter proti Sloveniji na MP Zavrč in Središče ob Dravi;

> na cesti Ajdovščina - Col - Črni Vrh - Godovič za priklopnike in polpriklopnike;

> za tovorni promet nad 7,5 t je zaprta cesta Soteska - Črmošnjice - Črnomelj.

Obvezna uporaba verig:

> na cesti na Pokljuko;

> na prelazih Korensko Sedlo in Ljubelj.

V predoru Karavanke je zaradi del promet urejen izmenično enosmerno s čakalno dobo pred predorom. Ponoči med 20. in 5. uro bo popolna zapora. Več o zapori na promet.si/novice.

Zaradi nizkih temperatur je možnost poledice ob gozdovih in na mostovih. Vozite previdno!

STA


Najbolj brano