Na Hrvaškem prijeli skupino tihotapcev tobaka iz Slovenije

Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je sprožil preiskavo proti šestim hrvaškim državljanom zaradi suma tihotapljenja tobaka iz Slovenije in preprodaje na Hrvaškem. Iz Slovenije so prepeljali več kot 19 ton tobaka, s preprodajo pa oškodovali hrvaški proračun za 10,5 milijona kun (1,4 milijona evrov).

Na Hrvaškem so prijeli skupino tihotapcev tobaka iz Slovenije. Prepeljali so več kot 19 ton tobaka, s preprodajo pa 
oškodovali hrvaški proračun za 10,5 milijona kun (1,4 milijona 
evrov). Foto: Wikipedia
Na Hrvaškem so prijeli skupino tihotapcev tobaka iz Slovenije. Prepeljali so več kot 19 ton tobaka, s preprodajo pa oškodovali hrvaški proračun za 10,5 milijona kun (1,4 milijona evrov). Foto: Wikipedia

ZAGREB > Policijska uprava koprivniško-križevške županije je v četrtek potrdila, da so prijeli šesterico hrvaških državljanov v operaciji Nicotiana. Gre za moške, stare med 29 in 50 let, med njimi pa je tudi policist.

Kriminalisti so na severozahodu Hrvaške našli tudi več ilegalnih skladišč, v katerih je skupina hranila tobak, ki so ga prepeljali iz Slovenije. Na teh lokacijah so tobak rezali in pakirali, nato pa preprodajali v več hrvaških županijah in Zagrebu.

S prodajo tobaka na črnem trgu so od septembra do prejšnjega tedna zaslužili najmanj 862.000 kun (115.000 evrov), ki so jih medsebojno razdelili, so zapisali na spletni strani protikorupcijskega urada.

Kot so dodali, so tobak kupili v Bolgariji in ga potem prepeljali v Slovenijo, kjer so trije izmed osumljencev poskrbeli za njegovo skladiščenje.

Hrvaški policist, ki je delal na mejnemu prehodu Macelj (Gruškovje), je za denarno nadomestilo brez ustavljanja spuščal vozila, v katerih so iz Slovenije vsaj osemkrat prepeljali več kot 19 ton tobaka v listih, navaja urad.

Uskok sumi šesterico kaznivih dejanja zločinskega združevanja, sprejemanja in ponujanja podkupnin, zlorabe položaja in pooblastil, izogibanja carinskemu nadzoru ter nedovoljene trgovine.

STA


Najbolj brano