Na Dob je prišel s štiriletno zamudo

Chris Podnar iz Rožne Doline, obsojen na dobra štiri leta zapora zaradi ropa starejše ženske, je po štirih letih spet v domovini. Iz Francije so ga pripeljali prejšnji četrtek in ga odpeljali v zapor na Dob. Po podatkih policije se je več let skrival v Dominikanski republiki.

Od prejšnjega četrtka je Chris Podnar, po štirih letih skrivanja, 
za zapahi zapora na Dobu.  Foto: Ana Cukijati
Od prejšnjega četrtka je Chris Podnar, po štirih letih skrivanja, za zapahi zapora na Dobu.  Foto: Ana Cukijati

DOB > Na generalni policijski upravi so potrdili, da so prejšnji četrtek francoski pravosodni organi iskanega slovenskega državljana predali slovenski policiji. Z letalom so ga nato iz Pariza pripeljali na letališče Jožeta Pučnika in ga tam predali slovenskim pravosodnim policistom. Ti pa so ga nato odpeljali v zapor na dob.

Za 30-letnim Chrisom Podnarjem je novogoriško okrožno sodišče pred štirimi leti razpisalo evropski priporni nalog in mednarodno tiralico. Podnar bi namreč moral julija leta 2011 v zapor zaradi prestajanja štirih let in dveh mesecev zapora. Takšno kazen so mu prisodili zaradi ropa starejše domačinke v Volčji Dragi konec leta 2007.

Proti Chrisu Podnarju je na novogoriškem okrajnem sodišču odprt še en postopek, še en pa tudi na tolminskem okrajnem sodišču. Pred štirimi leti je postala pravnomočna sodba zaradi ropa v Volčji Dragi, prisodili so mu štiri leta in dva meseca zapora. Zaradi ropa sta se s Podnarjem zagovarjala še dva soobtožena, ki sta priznala kaznivo dejanje. Podnar pa je ves čas vztrajal, da ni kriv. Roparja sta ženici, ki sta jo med spanjem napadla, vzela škatlo z nakitom in 15.000 evri. Tretji je stražil pri avtomobilu. Podnar je sodišče prosil za odlog prestajanja kazni, a so ga zavrnili. Prav tako so njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti zavrnili na vrhovnem sodišču. Podnarjeva mama Karmen Živec je po njegovem prijetju pred dnevi ponovila, da se že več let borijo za obnovo postopka, saj imajo dokaze za to, da Chris ni storil tega kaznivega dejanja.

A Podnarja ni bilo v zapor. Zato so za njim razpisali iskanje. Na generalni policijski upravi so pojasnili, da so ubežnika lani vključili v program ciljnega iskanja oseb, ki poteka v okviru slovenske kriminalistične policije. V ta program so vključene iskane osebe, tako obsojenci kot osumljeni, ki so storili hujša kazniva dejanja, je pojasnil Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete.

Podnar naj bi se po podatkih policije več let skrival na območju Dominikanske republike. “Na podlagi dobrega sodelovanja z varnostnimi organi Dominikanske republike in s posredovanjem generalnega sekretariata Interpola v Lyonu so slovenskega državljana 16. junija prijeli v Dominikanski republiki in ga čez dva dni izgnali,” je še dodal Menegalija.

Pravosodni organi Dominikanske republike naj bi po naših informacijah najprej preverili, kako bo s plačilom letalske karte do Pariza in ko so dobili potrditev, da bo račun poravnala Slovenija, so Podnarja dva dni po prijetju posedli na letalo, ki je poletelo proti Franciji. Slovenija z Dominikansko republiko namreč nima sporazuma o izročanju. Na pariškem letališču so Podnarja na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo francoski policisti prijeli in odpeljali v pariški zapor. Od prejšnjega četrtka pa je Podnar v zaporu na Dobu.

Na naše vprašanje, ali je v postopkih pri iskanju Podnarja v Dominikanski republiki oziroma pri sodelovanju s tamkajšnjimi varnostnimi organi posredoval tudi ameriški FBI, pa na policiji odgovarjajo le, da so v tem postopku sodelovali s tujimi varnostnimi organi in generalnim sekretariatom Interpola. Spomnimo, po enaki poti se je spomladi v Slovenijo vrnil Robert Časar, nekdanji prvi mož koprske Luke, ki se je v Dominikanski republiki skrival dobro leto dni, si tam uredil status tujca z začasnim bivanjem in gojil mango. Pred dobrimi tremi leti pa so iz Dominikanske republike po štirih letih skrivanja izgnali Matevža Jenka, ki je bil vpleten v posle s kokainom. Tudi njega so nato prijeli v Parizu in ga nato izročili Sloveniji.

SIJAN PRETNAR


Najbolj brano