Na Balkanu zasegli orožje in eksploziv

V več državah na Balkanu, tudi Sloveniji, je ta teden potekala obsežna policijska operacija Balkanski sprožilec pod vodstvom Interpola, v kateri so aretirali 14 ljudi ter zasegli orožje, eksploziv in strelivo. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija, v Sloveniji niso zasegli orožja, kar je bil sicer namen operacije.

 Foto: STA
Foto: STA

LYON > V 48-urni operaciji na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni gori, Makedoniji in Sloveniji je sodelovalo približno 5000 policistov. Skupno so zasegli skoraj 40 kosov orožja, šest kilogramov eksploziva, enajst ročnih granat in 1300 kosov streliva, piše na spletni strani Interpola.

V okviru operacije so na mejnih prehodih, pomembnih cestah in znanih točkah v regiji ustavili približno 43.000 ljudi. Številne kontrole so v okviru operacije po besedah Draga Menegalije izvedli tudi v Sloveniji. Preverili so tudi veliko oseb in vozil.

Zaradi vse večje zaskrbljenosti spričo tihotapljenja orožja za teroristične napade z Balkana v Evropo je bilo bistvo operacije vzpostavitev mreže, ki bi to preprečila.

“Nedavni teroristični napadi v Evropi in po svetu, v katerih je bilo uporabljeno orožje, kažejo, da je nujen bolj učinkovit nadzor,” je poudaril izvršni direktor policijskih storitev pri Interpolu Tim Morris.

V operaciji, ki je potekala od nedelje do torka, so našli tudi ukraden avtomobil, 52 kilogramov marihuane, 14,5 kilograma zlata in 250.000 evrov gotovine, še piše na spletni strani Interpola.

STA


Najbolj brano