NPU iskal dokaze za 19,2-milijonsko oškodovanje mariborske družbe

Kriminalisti NPU so v današnjih preiskavah, ki so po neuradnih informacijah povezane s holdingom Zvon Dva, iskali dokaze za sum 19,2-milijonskega oškodovanja mariborske družbe.

 Foto: Gpu
Foto: Gpu

LJUBLJANA > Vse preiskave so že končane, prav tako je bila pridržana oseba že izpuščena, je v izjavi novinarjem v Ljubljani dejal predstavnik NPU Drago Menegalija.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so na območju Policijske uprave Maribor na treh lokacijah opravljali hišne preiskave dveh stanovanjskih in enega poslovnega prostora. Gre za nadaljevanje preiskav iz lanskega oktobra, v katerih so iskali dokaze za kaznivo dejanje oškodovanja upnikov, za katerega so osumljeni trije slovenski državljani in državljan Hrvaške, je dejal Menegalija.

Kot je pojasnil, so bili v predkazenskem postopku, ki ga usmerja specializirano državno tožilstvo, ugotovljeni utemeljeni razlogi za sum, da so osumljenci očitano kaznivo dejanje storili po nastopu plačilne nesposobnosti gospodarske družbe s sedežem na območju Maribora, ko so sklenili več povezanih pravnih poslov. S temi posli so iz lastništva plačilno nesposobne družbe, šlo naj bi za Zvon Dva, odtujili za 19,2 milijona evrov premoženja.

Eni osebi je bila v današnjem postopku odvzeta prostost, vendar pa je bila po koncu preiskave tudi izpuščena. Preiskava se bo nadaljevala s pregledom in analizo zasežene dokumentacije in podatkov v smeri utemeljevanja kaznivega dejanja oškodovanja upnikov, je še dodal Menegalija.

Po poročanju Večera so bili preiskovalci NPU med drugim na domu mariborskega odvetnika Ljuba Pečeta v Dobrenju, ki je do stečaja kot predsednik uprave vodil enega od propadlih cerkvenih finančnih holdingov. Preiskovalci so tako že oktobra lani opravili 11 hišnih preiskav na območju mariborske policijske uprave, v katerih so iskali dokaze zaradi suma kaznivega dejanja oškodovanja upnikov v okviru širše obravnave tako imenovanih bančnih kaznivih dejanj.

Takratne preiskave naj bi bile prav tako povezane s cerkvenima družbama Zvon Ena in Zvon Dva Holding, šlo pa naj bi za oškodovanje stečajne mase Zvona Dva. Za kaznivo dejanje oškodovanja upnikov je po kazenskem zakoniku sicer zagrožena zaporna kazen do petih let.

Po neuradnih informacijah POP TV preiskovalci Pečeta sumijo, da je s pomočjo preostalih osumljencev iz stečajne mase odtujil 56.000 delnic Luke Zadar, ki so na koncu pristale pri mariborskem poslovnežu Danijelu Robniku. Delnice naj bi brezplačno prenesli z Zvona Ena in Zvona Dva na družbo v Robnikovi lasti. Poleg Pečeta so po podatkih POP TV med osumljenimi tudi Robnik, mariborski taksist Jožef Tišler, ki naj bi sodeloval pri poslih, in še en hrvaški državljan.

STA


Najbolj brano